Alertă hidrologică în România! Cod portocaliu și galben de viituri
Specialiștii au emis o alertă hidrologică în România! Specialiștii din cadrul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au anunțat cod portocaliu și galben de viituri la noi în țară.
- Cod portocaliu și galben de viituri
- Alertă
Duminică, Agenția Națională a Apelor a emis avertizări de cod portocaliu și galben de viituri în regiunea nord-vestică a României, pe fondul creșterii debitelor și nivelurilor hidrografice ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depășiri ale cotelor de apărare.
Cod portocaliu și galben de viituri
Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore au determinat actualizarea codurilor hidrologice, care vor fi în vigoare în nord-vestul țării.
Astfel, de la ora 12:00 de duminică, Codul portocaliu este activ pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit - județul Satu Mare) și râul Crasna – sectorul în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit - județul Satu Mare). Acesta rămâne în vigoare până la miezul nopții de luni.
„Conform situației hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor actualizează codurile hidrologice, care vor fi active în partea de Nord - Vest a țării. Astfel, începând de astăzi (duminică - n.r.) la ora 12:00, este în vigoare Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit - judeţul Satu Mare) și râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit - judeţul Satu Mare). Acesta este valabil până mâine (luni - n.r.), la miezul nopții”, potrivit unui comunicat de presă.
Ce au mai anunțat specialiștii
În același timp, Codul galben este în vigoare de la ora 12:00 de duminică până la ora 09:00 de marți pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (județul Satu Mare), râul Crasna – sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (județul Satu Mare) și Barcău – cursul inferior (județul Bihor).
„Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În acest context recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, se menționează în finalul comunicatului Institutulului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).
Specialiștii avertizează asupra creșterilor de debite și niveluri, cu potențiale depășiri ale cotelor de apărare, atât pe râurile principale, cât și pe afluenții acestora.