ANM, despre când ninge în România. Şefa meteorologilor anunță când vine zăpada în toată țara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut anunțul pe care îl aștepta o țară întreagă. Elena Mateescu, sefa meteorologilor din România, a anunțat când va ninge în țara noastră, spunând că temperaturile se vor schimba radical.
- ANM a anunțat când va ninge în România
- Temperaturile se vor schimba radical în perioada următoare
În România s-au întregistrat temperaturi de primăvară în ultimele zile, chiar dacă suntem deja la mijlocul iernii. Toți românii așteaptă cu sufletul la gură să vină ninsorile, însă vremea nu a fost conformă cu dorințele lor. Acum, Elena Mateescu a venit cu un anunț care îi va bucura pe iubitorii de zăpadă.
Când va ninge în România
În ultima perioadă s-au înregistrat temperaturi care au bătut recordul pentru cea mai caldă iarnă, fiind vorba despre valori chiar și de 22 de grade Celsius, la mijlocul lunii ianuarie. Elena Mateescu a vorbit despre cel mai așteptat subiect al românilor, și anume momentul în care va ninge. Directorul ANM a spus că existp șanse foarte mici ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii ianuarie, având în vedere temperaturile ridicate care continuă să domine țara noastră.
Cu toate acestea, chiar dacă românii nu se vor putea bucura de zăpadă în această lună, nu este exclus ca februarie să vină cu surprize plăcute în acest sens. Cei norocoși sunt locuitorii de la munte, unde chiar dacă în restul țării s-au înregistrat temperaturi de aproximativ 20 de grade, în zonele înalte de relief a nins.
”Cel puțin până la finalul lunii ianuarie, până când vom avea temperaturi cu 15 grade mai mari decât normalul acestei perioade, există o probabilitate redusă ca în zonele joase de relief, în sud, să avem un strat consistent de zăpadă. Există un contrast termic semnificativ și tocmai acest contrast determină intensificările de vânt foarte mari înregistrate în ultimele 24 de ore, acolo unde a existat o avertizare meteorologică de cod roșu pentru valori ale vitezei vântului de peste 120-140 km/h și care s-au și consemnat. În continuare vor fi valori de peste 100-110 km/h la altitudini mai mari de 1.800 de metri în Carpații Meridionali. În restul zonelor din Meridionali, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, vor fi, de asemenea, viteze ale vântului de 80-90 km/h, unde va fi viscol, pentru că stratul de zăpadă este unul consistent. În plus vor fi consemnate și precipitații mixte. Avem un ianuarie cu un debut cu fenomene meteorologice extreme specifice sezonului de iarnă în zona montană și temperaturi foarte ridicate în zonele mai joase, care nu fac decât să determine un avans fenologic semnificativ pentru agricultură”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.
Recordul lunii ianuarie
Luna ianuarie a înregistrat un adevărat record de temperatură în contextul iernii. În această perioadă, la Turnu Măgurele au fost temperaturi impresionante de 22 de grade Celsius, acestea fiind complet neobișnuite pentru această perioadă. Acest lucru a întrecut recordul de la Oravița din 7 ianuarie 2001.