Anul 2023, cel mai cald din istoria umanității la nivel global. Ce ne așteaptă în 2024
Anul 2023 a reușit să bată toate recordurile și a fost confirmat ca fiind cel mai fierbinte an din istorie. Potrivit specialiștilot, temoeratura înregistrată anul trecut a fost cu aproximativ 1,48 grade Celsius mai crescută decât media epocii pre-industriale, anterioară celei în care oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili.
- Anul trecut a fost cu aproximativ 1,48 grade Celsius mai cald decât media epocii pre-industriale
- 2023 a fost confirmat cel mai cald din istoria umanității la nivel global
Cauza încălzirii la nivel global din anul 2023 ar fi schimbările climatice provocate de oameni și a fenomenului El Nino, spun specialiștii. Autoritățile din Marea Britanie au comunicat că 2023 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Anul 2023, cel mai cald din istoria umanității la nivel global
Cu ceva vreme în urmă, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, declara că anul 2023 a avut șase luni și două sezoane record. Potrivit informațiilor oferite de specialis, temperaturile extraordinare din noiembrie la nivel global, inclusiv două zile mai calde cu peste 2 grade Celsius față de perioada preindustrială, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat în istorie.
"Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că 2023 a fost an-record, ci și nivelul cu care a depășit recordurile anterioare", a comentat Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Texas A&M University, scria antena3.ro.
Specialiștii au fost și ei luați prin surprindere de temperaturile înregistrate. Sursa menționată anterior scrie că, în urmă cu 12 luni, niciun organism științific important nu a prezis că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată.
Avertisment sumbru pentru 2024. Ce ne așteaptă în acest an
Pentru acest an, dar și pentru anii următori, specialiștii spun că ar putea fi depășit punctul critic de 1,5 grade peste media perioadei pre-industriale și că 2024 ar putea fi mai cald decât 2023.
Se așteaptă ca, în 2024 să fie depășit, pe parcursul celor 12 luni, pentru prima dată, pragul critic de încălzire cu 1,5 grade Celsius peste media perioadei pre-industriale.
"Atâta timp cât concentrațiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aștepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel și impactul valurilor de căldură și al secetei. Atingerea unui nivel net zero (de emisii) cât mai curând posibil este o modalitate eficientă de a ne gestiona riscurile climatice”, a adăugat directorul C3S, Carlo Buontempo.