Anunț ANM! Cât mai ține valul de ger în România. Ce temperaturi vor înregistra termometrele
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important! Iată cât va ține valul de ger în România. Ce temperaturi vor înregistra termometrele în perioada următoare.
- Anunț ANM
- Cât mai ține valul de ger
România se confruntă cu o perioadă de iarnă deosebit de aspră, marcând cea mai geroasă perioadă din acest an. Furtuna Isha, care a generat perturbări în mai multe regiuni europene, a adus un val de frig intens și în țara noastră, potrivit avertismentelor emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Cât mai ține valul de ger
Meteorologii au anunțat că temperaturile vor rămâne negative în întreaga țară cel puțin până miercuri, subliniind o vreme extrem de rece pentru prima jumătate a săptămânii. Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că, deși se anticipează o încălzire timidă spre finalul săptămânii, aceasta va fi destul de modestă, menținând diferențe termice între 0 și 7...8 grade.
Până atunci, perioada imediat următoare va fi caracterizată de temperaturi nocturne și matinale extrem de scăzute, atingând minime de până la -18 grade Celsius, așa cum s-a înregistrat deja în această dimineață. Aceleași valori reci sunt anticipate și pentru diminețile de marți și miercuri, cu posibilitatea de a coborî și mai mult în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -17...-18 grade.
„Vom vorbi de încălzire și de creștere a valorilor termice, dar doar timid, aș putea spune, pentru că ne apropiem de normalul termic al datei din calendar, adică diferențele vor fi, într-adevăr, între 0 până la 7...8 grade începând de joi, din a doua parte a acestei săptămâni. Minimele vor crește ușor, dar vor rămâne preponderent negative, până la valori de -5 grade, ulterior 1...2 grade în zona litoralului, dar și în Capitală. Până atunci, debutul săptămânii și prima jumătate a acestei săptămâni, vor fi caracterizate de o vreme geroasă noaptea și dimineața, cu minime foarte coborâte, până la -18 grade, așa cum am înregistrat și în această dimineață. La fel vom înregistra și mâine dimineață, și miercuri dimineața, și este posibil ca cele mai coborâte valori să le înregistrăm în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -17...-18 grade, până la -7 grade în zonele mai joase de relief”, a spus Elena Mateescu, potrivit Antena 3 CNN.
Condiții meteorologie extreme
ANM atrage atenția asupra condițiilor meteorologice extreme, subliniind impactul asupra regiunilor de șes și depresiunilor din România. În timpul acestei perioade reci, se așteaptă ca intensificările vântului să producă un efect de viscol, cu rafale ce pot depăși 60...70 km/h în zonele montane, determinând spulberarea zăpezii.
Meteorologii anunță că acest episod de iarnă, considerat cel mai rece din actuala perioadă, va fi caracterizat de o alternanță semnificativă între zilele de ger intens și temperaturi mai blânde. Probabilitatea de precipitații este mai mare în intervalul 24-28 ianuarie și după 1 februarie.