Anunț ANM de ultimă oră! Ninsori și viscol în luna martie. Cum va fi vremea după temperaturile neobișnuite
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii susțin că există posibilitatea de a avea ninosori și viscol în luna martie. Iată cum va fi vremea în România după temperaturile neobișnuite.
- Ninsori și viscol în luna martie
- Anunț ANM
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că luna februarie se încheie cu temperaturi neobișnuit de ridicate, situându-se momentan în topul celor mai calde luni februarie de când se fac observații meteorologice.
Ninsori și viscol în luna martie
Cu o abatere termică de 6,4 grade față de media multianuală, specialiștii indică posibilitatea ca această lună să devină cea mai călduroasă din istorie, depășind luna februarie a anului 2016, cu o abatere de 5,7 grade.
Meteorologii precizează că weekend-ul trecut a fost caracterizat de temperaturi excepțional de înalte, ajungând până la 22 de grade Celsius în multe localități din țară, inclusiv în zonele montane. Aceasta a fost considerată cea mai călduroasă zi de iarnă înregistrată în România în ultimii ani.
„Luna aceasta februarie este momentan în topul celor mai calde luni Februarie de când se fac observații meteorologice. Ar putea să o depășească pe luna februarie 2016, când abaterea termică față de media multianuală a fost de 5,7 grade. Acum suntem cu o diferență de temperatură de 6,4 grade față de ce ar fi normal şi datele pentru următoarea săptămână indică o vreme în continuare mult mai caldă față de normal", a spus Mihai Huștiu, meteorolog ANM, potrivit Antena 3 CNN.
Cu toate acestea, ANM avertizează că, în ciuda încheierii lunii februarie cu vreme caldă, în luna martie se așteaptă schimbări semnificative ale condițiilor meteorologice.
Se așteaptă o scădere a temperaturilor
Prognozele indică posibilitatea apariției ninsorilor și a viscolului, mai ales în regiunile montane și nordice ale țării. De asemenea, se așteaptă o scădere treptată a temperaturilor, dar acestea vor rămâne, în general, peste media normală pentru această perioadă.
„Sunt așteptate ploi locale prin Oltenia, Muntenia, prin Transilvania, izolat prin celelalte regiuni, dar slabe cantitativ, iar pe crestele munților să avem trecător și lapoviță. (...) Luna februarie se va încheia cu o vreme în continuare caldă, chiar dacă pe regiuni extracarpatice vor fi temperaturi ușor mai coborâte prin vest, nord-vest. (...) Nu sunt probleme din punct de vedere meteorologic, doar că ar putea să apară ceața pe timpul nopților și dimineților. Mai ales prin regiunile extracarpatice ar putea să apară ceața, acest fenomen meteorologic care reduce vizibilitatea mai ales pe timpul nopților și dimineților. Iar precipitații ar putea să apară după ziua de joi, mai ales prin partea vestică, sud-vestică, posibil și prin sud", a adăugat acesta.
ANM precizează că, în săptămânile următoare, se vor înregistra diferențe de temperatură semnificative între regiuni, cu regiunile nordice fiind afectate mai puțin de scăderile termice comparativ cu cele sudice și vestice.