Avertisment ANM. Meteorologii au emis cod roșu de furtuni. Până când este valabilă atenționarea
Meteorologii au emis astăzi un cod roșu de furtuni. Locuitorii au fost avertizați și printr-un mesaj RO-Alert că vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă să depășească 25...35 l /mp.
- Meteorologii au emis cod roșu de furtuni
- Până când este valabilă atenționarea
Meteorologii au emis în această dimineață cod roșu de furtuni pentru Constanța, iar locuitorii au fost avertizați și printr-un mesaj RO-Alert că vor fi averse. În vigoare mai sunt și două coduri portocalii, unul pentru Constanța de ploi însemnate cantitativ și altul valabil pentru Tulcea pentru intensificări ale vântului.
Meteorologii au emis cod roșu de furtuni
Până la ora 09.00, Constanța se află sub codul roșu de furtuni. Meteorologii spun că este posibil ca prin acumulare cantitățile de apă să depășească 25... 35 l/mp. La ora 10.00, expiră codul portocaliu de intensificări ale vântului care pot ajunge la rafală la 70….80 km/h.
În vigoare mai sunt și alte două coduri galbene care vizează județele Dolj și Mehedinți și județele Caraș-Severin și Hunedoara. Ambele atenționări de intensificări ale vântului sunt valabile până la ora 11.00.
Ce spune directorul ANM despre ciclonul Ashley
În ultimele zile, meterologii au transmis că este posibil ca România să fie măturată de ciclonul Ashley, cel care a făcut ravagii în mai multe zone din lume. Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că nu a anunțat niciodată că țara noastră va fi afectată de acest ciclon și că precipitațiile însemnate din ultima perioadă ar fi apărut ca urmare a unei activități ciclonice.
„Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale. Noi am spus că este o activitate ciclonică, o să urmăriți comunicatele Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care, ca urmare a unei Mediterane foarte calde, până la urmă la contactul cu o masă de aer mai rece de la latitudini nordice, pe un fond de vreme foarte caldă preexistent, poate să determine cantități mari de precipitații și în zona țării noastre, în condițiile în care un aport suplimentar de umezeală îl are și bazinul vestic al Mării Negre”, a declarat ieri Elena Mateescu, directorul ANM.