Ce este ciclonul Boris, de unde vine și cum a afectat România seara trecută! A făcut ravagii în mai multe județe din țară
România a fost dominată de un fenomen extrem. Ciclonul Boris a lovit țara noastră, după ce a făcut ravagii în alte țări din Europa. Iată cum se manifestă fenomenul care a produs tragedii din România.
- Ce este ciclonul Boris
- Fenomenul extrem a făcut haos în România
Meteorologii au emis alerte de cod roșu în țara noastră, după apariția ciclonului Boris. Fenomenul extrem a adus furtuni extreme, temperaturi foarte mici și inclusiv ninsori în țara noastră, în mai multe județe din țara noastră.
Ce este ciclonul Boris
Ciclonul Boris nu este o noutate pentru meteorologii din Europa, căci acesta a făcut dezastru și în alte țări. S-a format în nordul Italiei și se extinde cu rapiditate în celelalte zone din Europa, inclusiv România. Locuitorii din Galați au simțit pe pielea lor efectele ciclonului Boris, în urmă cu o noapte.
În cele mai multe localități din Galați străzile au fost scufundate sub apă, iar locuitorii au avut nevoie urgentă de ajutor. Până la această oră s-au înregistrat patru decese, toate în Galați. Echipele de salvare au intervenit de urgență, pentru a evacua persoanele aflate în pericol, din cauza inundațiilor.
În cele mai înalte zone ale României, pe crestele montane, au fost anunțate lapoviță și ninsori, deși ne aflăm doar la jumătatea lunii septembrie. Efectele acestui ciclon au fost devastatoare în România și se așteaptă ca bilanțul morților să crească.
Ce alte țări au fost afectate
Ciclonul Boris a început din Italia și s-a extins în Europa Centrală. Au fost afectate țări precum Polonia, Austria sau Slovenia. Temperaturile au scăzut semnificativ și acolo, iar în munți a început să ningă, stratul de zăpadă ajungând până la peste 30 centimetri.
Autoritățile din Polonia se tem de cantitățile de apă care s-ar putea să se înregistreze curând. Se pregătesc de un nou val de inundații, pe care speră să reușească să îl gestioneze cu succes.
”În teorie, ar trebui să putem gestiona asemenea val de inundații cu debite de 3.600, 3.800 de m3 pe secundă care a lovit Wroclaw în 1997. Orașul ar trebui să fie în siguranță”, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului Apelor din Polonia.