Ce este inversiunea termică, fenomenul meteorologic extrem care a pus stăpânire pe România. Explicațiile specialiștilor: ”S-a instalat o...”
Vremea din România se schimbă radical în următoarele ore! Un fenomen extrem a pus stăpânire pe țara noastră, iar ceea ce urmează va surprinde pe toată lumea. Iată ce înseamnă inversiunea termică și ce se va întâmpla cu vremea din toate județele țării. Specialiștii au clarificat situația.
- Cum se va schimba vremea din România
- Ce înseamnă inversiunea termică
România a fost afectată de mai multe fenomene extreme în ultima perioadă. După ciclonul polar, care a adus temperaturi scăzute, un alt fenomen schimbă vremea din țara noastră.
Este vorba despre inversiunea termică, care va afecta mai multe județe, mai ales zonele montane și altitudinile înalte.
Ce este inversiunea termică, fenomenul meteorologic extrem care a pus stăpânire pe România
Inversiunea termică se referă la temperaturile mai ridicate din zonele de munte, decât cele de la câmpie. Vremea se schimbă în mod neașteptat, fiind mai cald la altitudini înalte, decât la zonele mai joase din România.
Acest fenomen aduce și o masă de aer rece deasupra țării. Chiar și așa, temperaturile vor crește în toată România zilele următoare.
Urmează o săptămână cu ploi și lapoviță. Sunt șanse mici să ningă din cauza vremii calde pentru această perioadă. Însă, ninsorile s-ar putea să revină de Crăciun, căci vremea se va răci la jumătatea lunii decembrie. Până atunci, însă, ploile vor pune stăpânire pe majoritatea zonelor României.
”Vorbim de o inversiune termică la acest final de săptămână. Practic, lucrurile s-au liniștit, a nins, nu mai avem precipitații, avem o vreme stabilă, pentru că presiunea atmosferică a crescut. Atunci când crește presiunea, nu mai sunt precipitații, se liniștesc lucrurile. Deasupra țării noastre s-a instalat o masă de aer rece. Aerul rece iarna este greu dezlocuit atunci când apare circulația atmosferică, vânturile.
Practic aerul rece fiind mai dens staționează la suprafață. Iar toate zonele joase de relief vor avea în următoarele zile o situație interesantă în care la câmpie va fi frig, vor fi temperaturi scăzute, vor fi nori joși, ceață, iar la munte va fi soare, frumos și cald”, a transmis meteorologul Mihai Huștiu, la digi24.ro.
Ar putea să ningă de Crăciun
În timp ce peste câteva zile temperaturile se vor încălzi, sunt vești bune pentru cei care își doresc să ningă de Crăciun.
În perioada 11 decembrie - 17 decembrie temperaturile vor crește, dar vor scădea brusc în perioada 18 decembrie - 25 decembrie. Așadar, ploile se vor transforma în zăpadă.