Ce este „ploaia sângerie”. Meteorologii anunță că fenomenul va lovi România fix de Paște
Publicat pe 18.04.2025 la 08:38 Actualizat pe 18.04.2025 la 09:01
Meteorologii anunță că la sfârșitul acestei săptămâni, chiar în ziua de Paște, țara noastră va fi lovită de ”ploaia sângerie”. Fenomenul este unul rar, spectaculos, dar periculos pentru sănătate.
- Fenomen rar și periculos de Paște
- România, sub efectul „ploii sângerii”
Potrivit specialiștilor, „ploaia sângerie” este un fenomen meteo rar pentru care este nevoie să se îndeplinească mai multe condiții. Mai exact, pentru că România a pătruns deja un val de praf saharian, atunci când va ploua se va forma ”ploaie noroioasă” ce va avea culoarea roșiatică în momentul în care va atinge pământul.
Acest fenomen este unul periculos pentru sănătate, spun specialiștii, deoarece agravează poluarea aerului și generează probleme pentru cei cu afecțiuni respiratorii.
Meteorlogii anunuță „ploaie sângerie” în ziua de Paște
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat că valul de praf saharian se manifestă deja pe teritoriul României.
”În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, a anunțat ANM prin intermediul unui comunicat.
În România se va forma „ploaia sângerie”. Fenomenul descris ca fiind unul periculos pentru sănătate, constă în precipitații cu nuanțe roșiatice care apar atunci când praful ajunge în atmosferă. După aceea, acesta cade pe pământ odată cu precipitațiile.
Potrivit Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus, parte a agenției Uniunii Europene pentru observația mediului, praful transportat din Sahara spre Europa poate duce la creșterea nivelului de poluare a aerului. Atunci când acest praf se combină cu precipitațiile, apare fenomenul cunoscut drept „ploaia de noroi”.
Specialiștii avertizează că aceste condiții pot agrava problemele respiratorii și cardiovasculare, în special în rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, scrie stiripesurse.ro.
Cum va fi vremea în ziua de Paște
Potrivit Elenei Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), de Paști vom avea temperaturi specifice unei zile de vară.
„Pe măsură ce ne apropiem de sărbătoarea Paștilor, vorbim în general de o vreme frumoasă, având în vedere ecartul valorilor de temperaturi, cuprins la scara întregii țări între 15 și 24 de grade Celsius, cele mai ridicate fiind așteptate în zonele extracarpatice și mai mă refer la cele peste 20 de grade. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în noaptea Învierii, minimele vor fi pozitive în toată țara, cu un ecart între 5 și 10-11 grade Celsius, inclusiv în Capitală unde temperaturile minime vor fi de 9-10 grade Celsius. În ziua de Paști, în București, maxima va ajunge la 23-24 de grade Celsius.“, a spus Elena Mateescu, scrie dcnews.ro.