Meteorologii anunță fenomene extreme! Val de caniculă și furtuni violente în România
Publicat pe 30.06.2025 la 19:22 Actualizat pe 30.06.2025 la 19:28
România se confruntă în următoarele zile cu un val de caniculă, urmat de furtuni violente, avertizează meteorologii. Temperaturile vor depăși frecvent 35°C, iar disconfortul termic va fi accentuat. În zonele vestice, centrale și nordice sunt așteptate vijelii, descărcări electrice și căderi de grindină.
- Furtuni și căldură sufocantă
- ANM anunță fenomene periculoase zilele următoare
Potrivit specialiștilor, căldura excesivă care apare din ce în ce mai devreme pe măsură ce anii trec, este un semn clar al încălzirii globale. Spre finalul acestei săptămâni, un nou val de căldură extremă va afecta România, însoțit de fenomene meteo violente, generate de diferențele mari de temperatură, anunță meteorologii.
Val de caniculă și furtuni violente în România
Fenomene meteo extreme în România! Valul de caniculă care va pune stăpânire pe întreaga țară perioada următoare vine și cu furtuni violente. Climatologul Roxana Bojariu anunță însă că astfel de fenomente sunt normale pentru această perioadă din an.
„Noi suntem cumva la periferia cupolei de căldură. Am avut și noi acele zile foarte călduroase, cu stres termic. Și la noi s-a înregistrat, la Calafat, o temperatură de peste 40°C, dar oricum nu am avut intensitatea valului de căldură ca în sud-vestul Europei. Este și o declanșare relativ timpurie, deși anul trecut primul val de căldură a fost chiar mai timpuriu decât acesta. Este o caracteristică a încălzirii globale, pe lângă intensitatea și creșterea frecvenței valurilor de căldură și declanșarea lor mai timpurie, pe de o parte, iar pe de altă parte prelungirea și declanșarea lor în spre toamnă.” a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru România TV.
Specialistul a spus că în urmă cu doi ani a fost un val de căldură în a 2-a parte a lunii octombrie, deci temperaturi peste 35° în a 2-a jumătate a lunii octombrie în zona țării noastre.
„Avem, de altfel cod de intensificare de vânt pentru ziua de astăzi pe estul țării și pe sud-vestul țării și e important de ținut cont și de acest lucru. Deci lucrurile se leagă, pentru că cu cât a fost valul de căldură mai puternic, cu atât înlocuirea lui cu un aer mai rece duce la manifestări mai pronunțate, pentru că instabilitățile care se produc la această înlocuire sunt și ele mai puternice. Fenomenele sunt naturale, dar mai intense,” a mai spus Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru România TV
Cum va fi vremea în prima parte a lunii iulie
În săptămâna 1-8 iulie, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile estice şi sud-estice, iar în rest va fi excedentar, mai ales în vestul şi nord-vestul teritoriului.
În săptămâna 8-15 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice. Cantităţile de precipitaţii vor apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.