Ploi torențiale în România! Meteorologii au anunțat că anticiclonul azoric se va intersecta cu aerul tropical
Ploi torențiale se abat asupra României în urma unei intersectări între anticiclonul azoric și aerul tropical, conform anunțului meteorologilor. Această combinație atmosferică aduce cantități semnificative de precipitații.
- S-au anunțat ploi torențiale
- Anticiclonul azoric se va intersecta cu aerul tropical
Meteorologii au emis avertismente privind ploi torențiale ce se abat asupra României în următoarele zile. Această perioadă, care marchează debutul verii calendaristice, este caracterizată de o alternanță surprinzătoare între zile însorite și călduroase și cele ploioase și reci.
S-au anunțat ploi torențiale în România
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, luna iunie se remarcă prin cel mai bogat nivel de precipitații din întregul an. Această variație meteorologică extremă este rezultatul intersectării intense dintre dorsala Anticiclonului Azoric și advecțiile de aer umed tropical.
În perioadele de căldură, termometrele urcă adesea peste pragul de 30 de grade Celsius, în timp ce în intervaluri scurte de timp, aversele de ploaie pot aduce cantități de precipitații ce depășesc media lunară. Această instabilitate meteorologică, specifică lunii iunie, reprezintă o combinație volatilă între aerul umed oceanic și cel tropical, generând fenomene meteorologice neobișnuite.
„În perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă după-amiaza la peste 30 grade C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare. Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecţiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed şi aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente", precizează meteorologii, relatează Agerpres.
Ce temperaturi vor înregistra termometrele
Datele meteorologice colectate în ultimele decenii indică faptul că regiuni precum Câmpia Română, vestul Banatului, sudul și estul Podișului Moldovei și zonele joase din Dobrogea înregistrează o medie lunară de peste 20 de grade Celsius. În timp ce în restul țării, cu excepția zonelor montane, temperaturile oscilează între 16 și 18 grade Celsius.
În ceea ce privește precipitațiile, luna iunie este cea mai generoasă din punct de vedere al cantității, cu valori multianuale care depășesc adesea pragul de 50 mm. Zonele montane și subcarpatice sunt cele mai susceptibile la fenomene meteorologice extreme, cu cantități de precipitații ce pot depăși 150 mm în anumite regiuni.