Moneda în care românii să-și păstreze economiile în 2023. Euro sau dolari? Răspunsul unui economist
Românilor le este din ce în ce mai greu să se descurce din dobânzilor, dar și a prețurilor care au explodat în ultima vreme. În ce monedă este bine să își păstreze oamenii economiile în anul 2023. Dolari sau euro? Ce răspuns a oferit un economist.
- Moneda în care e bine să își păstreze românii economiile în 2023
- Sfatul unui economist
Mulți români trec prin momente grele de când au crescut prețurile la facturi, alimente, dar și alte produse. În ce monedă este bine să îți păstrezi economiile. Este sau nu dolarul indicat după creșterea înregistrată. Ce spune economistul Radu Nechita.
Moneda în care e bine să își păstreze românii economiile în 2023
Economistul Radu Nechita anticipează că va urrmma un „tsunami” pe fondul economiei mondiale. Conferențiar de la Universitatea Babeș - Bolyai Cluj-Napoca este de părere că inflația s-ar opri prin eliminarea subvențiilor, creșterea dobânzilor, dar și a „gratuităților” care au fost făcute pentru politicieni.
Potrivit economistului, rata de schimb nu se modifică în cazul în care dolarul își pierde puterea de cumpărare exact în același ritm ca euro, însă una dintre aceste monede se va „deprecia” dacă își va pierde mai repede puterea de cumpărare.
„Rezerva Federală a SUA (banca centrală a SUA) a reacționat cu întârziere, dar mai repede decât europenii. Este motivul pentru care vedem întărirea dolarului comparativ cu euro, la niveluri de la momentul lansării euro, acum 20 și ceva de ani. Rata de schimb dintre două monede depinde de puterea de cumpărare a acelor monede. Dacă dolarul își pierde puterea de cumpărare în același ritm cu euro, rata de schimb nu se modifică. Dacă euro își pierde puterea de cumpărare mai repede decât dolarul, euro se va deprecia”, a declarat economistul Radu Nechita, potrivit adevarul.ro
Euro sau dolari?
Economistul a fost întrebat dacă ar fi bine ca românii să schimbe euro în dolari. Radu Nechita consideră că este ceva „eroic” ca un simplu cetățean să lupte cu piața valutară internațională și cea a dobânzilor.
„Să încerci să bați piața valutară internațională care este conectată cu piața dobânzilor, tu ca simplu cetățean, e ceva foarte eroic”, a mai spus economistul.
Radu Nechita nu le recomandă românilor să facă schimbări valutare în perioada aceasta. Așadar, oamenii ar face mai bine să nu încerce să își schimbe economiile într-o altă monedă momentan.
„Noi ne-am aliniat oarecum cu ce făceau cei din Banca Centrală Europeană. Acest curs euro-leu a fost menținut într-o marjă de relativă stabilitate”, a adăugat acesta.
Masa monetară a Europei ar fi crescut dublu din 2010, potrivit economistului Radu Nechita, care este conferențiar la Universitatea Babeş-Bolyai în cadrul Facultății de Studii Europene.