Norul de fum din Canada va ajunge în Europa. Care sunt efectele nocive la care vor fi supuși românii
În urma incendiilor din Canada s-au creat mai mulți nori de fum care au acoperit mai multe state din SUA, inclusiv New York. Se pare că acesta se află deasupra Franței și urmează să se îndrepte către România, la finalul săptămânii.
- Norul de fum din Canada va ajunge în Europa
- Care sunt efectele nocive la care vor fi supuși românii
Incendiile devastatoare din Canada au dus la nori de fum care s-au creat și au acoperit mai multe orașe din SUA, printre care și New York-ul. Conform specialiștilor, el a ajuns deasupra Europei și urmează să ajungă în România, dar la o intensitate mult mai mică.
Norul de fum din Canada va ajunge deasupra României
Norul de fum care a pornit din Canada, în urma incendiilor devastatoare au cuprins întreaga lumea. După ce orașele din SUA au fost afectate, el a migrat înspre Europa, iar la finalul săptămânii urmează să ajungă și deasupra României.
Experții susțin că nu va exista aceeași intensitate ca și în Canada, însă, prezența lui ar putea să creeze diferite probleme. Emisiile poluante vor ajunge la o înălțime foarte mare, de 4.000-5.000 de metri înălțime. Cantitățile de poluare vor fi mici și nu îi vor afecta pe români. Nici apusurile sau răsăriturile nu vor fi la fel de spectaculoase, așa cum se anunța, privind sursa acestui poluant.
"Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant”, a explicat Florinela Georgescu, expert de la ANM, conform Antena 3 CNN.
Migrația norului este un subiect de interes
Florinela Georgescu consideră că subiectul este unul de interes pentru cercetători, fiindcă îl vor putea analiza în detaliu. Pentru pasionați există mai multe site-uri unde pot verifica evoluția norului.
”Probabil că este de interes doar pentru cercetători, pentru că este un fenomen deosebit și, pe de altă parte, cu siguranță ajută pentru validarea modelelor numerice cu ajutorul cărora monitorizăm transport de poluant.
Va ajunge, va fi o curiozitate, să spunem astfel, de interes pentru lumea științifică. Pentru pasionații care vor să urmărească evoluția norului de fum le recomand, site-uri, produsele programului european Copernicus.”, a mai spus aceasta.