Restaurantele, obligate să aibă meniu cu informații complete. De când vom putea vedea valoarea nutrițională a preparatelor
Restaurantele vor fi obligate să afișeze informații complete despre preparatele din meniu. Patronii de restaurante vor fi nevoiți să actualizeze meniul și sub denumirea fiecărui preparat în parte să existe cantitățile ingredientelor, valorile nutriționale, dar și nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi. De când este valabilă această regulă și ce părere au patronii de restaurante despre decizia luată.
- Restaurante, obligate să schimbe meniurile
- Valorile nutriționale sunt obligatorii în descrierea preparatului
Decizia luată de Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului este una destul de nemulțumitoare pentru patronii de restaurante. Schimbarea sau actulizarea meniurile plus analizele de laborator sunt extrem de costisitoare, iar acest lucru îi nemulțumește complet. Este, însă, o veste bună pentru consumatorii care țin la siluetă și vor să știe exact ce mănâncă, de la cantitate, la valorile nutriționale complete.
Restaurantele, obligate să aibă meniu cu informații complete
Începând cu data de 20 decembrie, toate restaurantele din țară sunt oblogate să aibă în meniu aceste informații despre preparate. Regula este valabilă și pentru livrărule la domiciliu, unde toate informațiile necesare trebuie afișate pe site de unde clientul comandă. Deși este o veste bună pentru consumatori, decizia este contestată de patronii de restaurante care susțin că este mult prea costisitor.
Până pe data de de 20 de decembrie patronii de restauante au timp să își pună la punct meniurile, iar cei care nu respectă decizia luată vor avea avtivitatea suspendată. Reprezentanții și patronii de restaurante susțin că decia mai mult încurcă , mai ales că este vorba despre o sumă urașă de bani pe care trebuie să o investească în analize de laborator și meniuri actualizate.
„Mai greu ar fi să scoate zahărul și acizii grași, care se pot evidenția doar prin analize de laborator, care, pe noi, ne vor termina, pentru ca sunt foarte scumpe. În plus, că nu sunt destul de multe laboratoare care să le facă. Pentru o rețetă, ar fi în jur de 2.000 de lei analiza. La 100 de preparate din listă, la ce sumă s-ar ajunge?'', a spus Ștefan Bercea, președintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.