România, printre țările cu cele mai ieftine apartamente din Europa. Supriză: cel mai scump oraș nu e Bucureștiul!
România se laudă cu locul doi pentru cele mai mici prețuri în imobiliare. Conform studiului efectuat de Deloitte Property Index 2022, România alături de Bosnia și Herțegovina se află în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la locuințe din Europa.
- Prețurile locuințelor din Europa
- Cat costă un apartament în fiecare oraș
România se laudă cu locul doi pentru cele mai mici prețuri în imobiliare. Conform studiului efectuat de Deloitte Property Index 2022, România alături de Bosnia și Herțegovina se află în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la locuințe. Studiul vizează 68 de orașe din 23 de țări, prețul mediu fiind de 1.266 de euro/mp, calculat pe baza datelor din principalele orașe din România. Bosnia și Herțegovina și România sunt urmate, pe lista cu cele mai ieftine locuințe, de Serbia (1.520 euro/mp) și Portugalia (1.537 euro/mp).
Orașele cu cele mai scumpe locuințe din România
În România, topul celor mai scumpe orașe din punct de vedere al imobiliarelor se oprește la Cluj-Napoca, București și Brașov. Pe primul loc se află Cluj-Napoca, unde prețul mediu este de 1.940 euro/mp. Pe locul doi este București, cu 1573 euro/mp, urmat de Brașov, cu 1348 euro/mp.
Gradului de accesibilitate a locuințelor pentru cetățenii fiecărei țări
În funcție de salariile brute calculate în fiecare țară, studiul a măsurat gradul de accesibilitate a achizționării unei locuințe. În acest top din 19 țări. România se află pe locul 7, astfel că un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru a-și achiziționa o locuință standard de 70 mp. Țările în care oamenii își achiziționează cel mai greu locuințe sunt Cehia, unde un om obișnuit care nevoie de 13 salarii pentru a-și cumpăra o locuință.
Dacă privim mai optimist situația, țările unde oamenii își achiziționează cel mai ușor locuințe sunt, pe locul 1, Irlanda cu 3,1 salarii medii anuale, locul 2 Norvegia cu 4,4 salarii medii anuale și Belgia, unde ai nevoie de 4,5 salarii medii anuale.
Referitor la Piața Imobiliară, Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscala pentru sectorul Imobiliar, spune că: „Piața imobiliară este considerată un barometru al economiei, fiind influențată de mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, aprovizionarea cu materii prime și materiale, costul construcțiilor, piața energiei etc., dar și de puterea de cumpărare a populației și de condițiile de finanțare. Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea și costul creditului, influențate puternic de inflație. În 2021, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei a scăzut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de așteptat să crească, pe fondul inflației generalizate. Pe de altă parte, investițiile imobiliare sunt considerate o clasă de active care protejează valoarea banilor în timp”
Țările cu cele mai scumpe locuințe din Europa
Din punct de vedere al celor mai scumpe locuințe din Europa, țara cu numărul 1 în top este Marea Britanie, unde in medie, prețul este de 4,905 euro/mp, după o creștere cu 21%. Urmată de aceasta este Austria, cu un preț mediu de 4,782 euro/mp, locul trei fiind ocupat de Franța, cu 4,683 euro/mp, și locul 4 Germania, unde prețul unei locuințe se calculează la 4,600 euro/mp.
Orașele cu cele mai scumpe locuințe din Europa
- Paris - 13.462 euro/mp
- Munchen – 10.500 euro/mp
- Londra - 8.426 euro/mp
- Barcelona - 6.251 euro/mp
- Anvers - 4.050 euro/mp
- Milano - 3.844 euro/mp
- Cluj-Napoca – 1.940 euro/mp