Românii au primit iodură de potasiu și după accidentul de la Cernobil. Ce s-a întâmplat atunci
Lumea se află în alertă din cauza unui posibil atac nuclear din partea Rusiei. Din cauza fricii, românii au început să ia cu asalt farmaciile pentru a cumpăra cât mai multe pastile de iod în cazul în care se va produce un atac nuclear. Specialiștii avertizează că este complet interzis să administrăm singuri pastile de iod preventiv, pentru că acest lucru afectează foarte grav sănătatea. După catastrofa de la Cernobil, românilor li s-au administrat iodură de potasiu. Trebuie să știi ce s-a întâmplat cu ani în urmă.
- După catastrofa de la Cernobil, românii au primit iodură de potasiu
- Ce s-a întâmplat pe vremea aceea în țară
Profesorul Constantin Dumitrache a venit cu ideea administrării de iodură de potasiu la aceea vreme. Nu trecuseră decât șase zile de la catastrofa de la Cernobil, iar Comitetul Central al Partidului Comunist Român voia să ia măsuri ferme.
„Am ajuns la minister şi m-am speriat. Toate holurile ministerului erau pline de militari, doctori militari. Zic: băi, s-a întâmplat ceva, dacă toata lumea e... pentru că noi am aflat de accidentul de la Cernobil cu o săptămână mai târziu,” a povestit prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie, Institutul C.I. Parhon.
Trebuie să știi că iodul radioactiv ajunge în glanda tiroidă și este folosit la formarea hormonilor tiroidieni. Din cauza aceasta, singura soluție existentă atunci era găsirea unui antidot care să blocheze captarea iodului de către tiroidă.
Ca primă soluție, medicul a propus Lugol, adică iod metaloid concentrat. La acea vreme, pentru populația României era nevoie de șapte tone. Antidotul se comandă doar din Japonia, așa că soluția a fost respinsă deoare livrarea ar fi durat prea mult.
Constantin Dumitrache era de părere că antiroidele de sinteză făceau mai mult rău decât bine, deoarece exista riscul de îmbolnăvire a celor sănătoși. Așa că s-a ajuns la soluția iodurii de potasiu. Era administrată deja în școli, iar cantitățile existente în România erau suficiente.
„Undeva am avut succesul necesar, în sensul, a bloca captarea mai departe, dar ce s-a captat, a fost bine captat, în acele şapte zile în care invazia în natură a iodului radioactiv a fost la maximum,” a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.