Se anunță schimbări pentru șoferii începători. Propunerile făcute de Uniunea Europeană
Uniunea Europeană a propus noi schimbări pentru șoferi. Sunt vizați conducătorii auto începători și cei în vârstă, ei vor trebui să respecte regulile, dacă se implementează. Iată ce trebuie să știi despre propunerea legislativă.
- Se anunță schimbări pentru șoferii începători
- Propunerile făcute de Uniunea Europeană
Uniunea Europeană a propus un set de reguli pentru șoferii din toate cele 27 de state incluse. Dacă ele vor fi aprobate, conducătorii auto începători și cei în vârstă vor fi obligați să țină cont de ele. Se referă la viteza de circulație, precum și la introducerea unui nou tip de permis, categoria B+, pentru cei care se urcă la volanul autotorismelor cu tonaj de 3,5 tone.
Ce schimbări a propus Uniunea Europeană
Uniunea Europeană examinează o nouă direcție în ceea ce privește regulile de circulație, focalizându-se în special pe șoferii începători și pe cei mai în vârstă. Printre propunerile discutate, se evidențiază o măsură care afectează șoferii sub 21 de ani, impunându-le restricții privind viteza, limitându-i la 91 km/h.
Planul Uniunii Europene urmărește să implementeze noi limite de viteză în funcție de vârstă, impunând astfel șoferilor sub 21 de ani din toate statele membre, inclusiv România, restricții de viteză chiar și pe autostrăzi. Dacă regulile vor fi aprobate, conducătorii începători nu vor putea depăși limita de 91 de km/h, indiferent de drumul pe care circulă.
O altă propunere vizează restricționarea conducătorilor auto începători de a circula în timpul nopții pe durata unei perioade de probă. După această etapă, aceștia vor fi supuși unui nou examen auto.
Introducerea unui tip de permis de conducere, B+
În plus, se intenționează introducerea unui permis de conducere B+, destinat vehiculelor cu o greutate mai mare, deoarece greutatea maximă admisă pentru permisele de conducere B tradiționale ar urma să fie redusă drastic de la 3.500 kg la 1.800 kg.
Aceste propuneri sunt în faza de dezbatere, iar dacă vor deveni reguli, trebuie să fie implementate în toate statele membre ale UE, inclusiv în România. Acest posibil set de reguli reprezintă o schimbare semnificativă în normele de circulație și ar impune ajustări substanțiale în privința obținerii și păstrarea permiselor de conducere, având un impact direct asupra categoriilor de șoferi menționați.