Atacuri cibernetice asupra companiilor farmaceutice! Hackerii ruși și nord-coreeni încearcă să fure vaccinul anti-COVID-19
Hackerii nord-coreeni și ruși au încercat să pătrundă în sistemele mai multor companii farmaceutice implicate în dezvoltarea vaccinului Covid-19. Rușii sunt numiți „Fancy Bear”, în timp ce ceilalți doi oameni din Coreea de Nord se numesc „Zinc” și „Cerium”.
- Coreea de Nord și Rusia lansează atacuri cibernetice asupra producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19
- Ce metode folosesc hackerii ruși pentru a fura date
Hackerii nord-coreeni și ruși au încercat să pătrundă în sistemele mai multor companii farmaceutice implicate în dezvoltarea vaccinului Covid-19. Rușii sunt numiți „Fancy Bear”, în timp ce ceilalți doi oameni din Coreea de Nord se numesc „Zinc” și „Cerium”. Rușii ar fi acționat insistent, introducând milioane de combinații de parole pentru a accesa sistemele informatice, potrivit BBC.
Gigantul Microsoft a raportat vineri că trei entități care lucrează pentru guvernele din Coreea de Nord și Rusia au lansat atacuri cibernetice împotriva organizațiilor care cercetează noi terapii și vaccinuri împotriva coronavirusului în mai multe țări, inclusiv în Franța, Coreea de Sud și Statele Unite.
Majoritatea ţintelor reprezintă "producători care aveau vaccinuri COVID-19 în diferite etape de studii clinice", a declarat vineri Tom Burt, vicepreşedintele Microsoft, responsabil pentru problemele de securitate în cadrul companiei. Microsoft a adăugat că, în majoritatea cazurilor, încercările de intruziune au eșuat, dar unele încercări au reușit. Totodată, Bart nu a dat numele niciunei companii vizate.
"Întrebarea este: fac asta doar pentru informaţii, să vadă care este stadiul, încearcă să răspândească informaţii false despre vaccin sau să fure cercetările? Echipa de securitate trebuie să acţioneze corect în fiecare minut al zilei, în timp ce operaţiunile cibernetice din Rusia trebuie să acţioneze corect doar o singură dată", a declarat Theresa Payton, CEO al Fortalice Solutions, companie expertă în securitate cibernetică.
Hackerii utilizează atât aşa-numite atacuri de forţă brută (de a ghici numele de utilizator şi parola), cât şi tactici de spear-phishing (şir de e-mailuri concepute pentru a-l face pe utilizator să reacţioneze şi să ia măsuri).
Microsoft a spus că de ceva timp, din cauza pandemiei coronavirusului, sectorul sănătății a fost ținta preferată a atacurilor cibernetice. Tentative de atacuri cibernetice au vizat Canada, Republica Cehă, Franţa, Germania, Spania, Thailanda şi SUA.