Au fost făcute publice primele imagini filmate de drona americană căzută în apele Mării Negre. Explicațiile Pentagonului
În urmă cu puțin timp, armata Statelor Unite ale Americii a publicat primele imagini filmate de drona americană MQ-9 „Reaper”, doborâtă de cele două avioane de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) deasupra Mării Negre. Explicațiile Pentagonului.
- Au fost făcute publice primele imagini filmate de drona americană căzută în apele Mării Negre
- Explicațiile Pentagonului
În cursul zilei de azi, în urmă cu puțin timp, au fost publicate primele imagini filmate de drona americană care ar fi decolat din România, doborâtă de ruşi, în Marea Neagră.
Primele imagini filmate de drona americană căzută în apele Mării Negre
Comandamentul European al SUA a publicat filmările făcute marți, atunci când o dronă de supraveghere americană și avioanele de luptă rusești s-au ”întâlnit” deasupra Mării Negre. Videoclipul nou desecretizat arată momentele critice ale întâlnirii în aer, despre care Pentagonul a spus că a durat între 30 și 40 de minute.
Imaginile ilustrează camera dronei MQ-9 Reaper îndreptată înapoi spre coada sa și elicea dronei, care este montată în spate, rotindu-se. Apoi, se vede cum, pe măsură ce un avion de luptă rus Sukhoi SU-27 se apropie, aruncă combustibil în timp ce interceptează drona americană. Videoclipul dronei este apoi întrerupt atunci când avionul de luptă rus se ciocnește de MQ-9 Reaper, dăunând elicei și forțând în cele din urmă SUA să doboare drona în Marea Neagră. Rusia a negat că a avut loc o coliziune.
Când camera revine online în filmare, se vede elicea deteriorată în urma coliziunii. Oficialii americani au declarat pentru presa internațională că operatorii au șters de la distanță software-ul sensibil al dronei, atenuând riscul ca materialele secrete să cadă în mâinile inamicului înainte ca aparatul de zbor să se prăbușească în apă.
Moscova a precizat clar că va încerca să recupereze epava dronei, însă oficialii americani au spus că SUA „a făcut imposibil pentru ei să poată culege ceva cu valoare de informații de pe rămășițele acelei drone, indiferent de rămășițele care ar putea fi pe suprafața apei”.