Ce este „febra leneșului” și care sunt simptomele. Tot mai multe cazuri, confirmate în Europa. Nu există tratament sau vaccin pentru această boală
Virusul Oropouche, o boală potențial fatală, denumită și „febra leneșului”, a ajuns și în Europa. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă pentru că nu există tratament sau vaccin pentru vindecare. Ce este „febra leneșului” și care sunt simptomele.
- O boală puțin cunoscută, răspândită prin înțepături de insecte, a devenit mortală
- Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă
- Nu există tratament sau vaccin pentru această boală
Mai mult de 8 000 de cazuri de „febra leneșului” au fost raportate anul acesta până la 1 august. E adevărat, cele mai multe au fost în America de Sud, însă infecțiile se răspândesc și în țări în care nu a mai fost întâlnit până acum, iar zeci de cazuri legate de călătorii au fost raportate în Statele Unite și Europa.
Ce este „febra leneșului” și care sunt simptomele
Virusul Oropouche se răspândește la oameni în principal prin înțepătura musculițelor infectate (un tip de muscă mică), și a țânțarilor. OMS scrie că primatele, leneșii și poate păsările pot găzdui boala.
Potrivit CDC, virusul se transmite în zonele împădurite între țânțari și gazde vertebrate non-umane, cum ar fi păsările, rozătoarele și leneșii, de unde provine porecla sa. Oamenii se infectează atunci când vizitează aceste zone și pot introduce virusul în mediul urban.
De obicei, boala debutează cu apariția bruscă a febrei, a durerilor de cap, a frisoanelor, a greaței, a vărsăturilor și a unei erupții cutanate, precizează Centrul pentru Controlul Bolilor și Infecțiilor.
Simptomele mai puțin frecvente pot include sensibilitate la lumină, amețeli, diaree și dureri abdominale severe și durează de obicei mai puțin de șapte zile. În cazuri rare, boala poate infecta sistemul nervos și provoca meningită și encefalită.
Cum te poți proteja de acest virus
Nu există vaccin care să protejeze împotriva virusului Oropouche și nu există tratamente antivirale specifice disponibile.
Pentru a te proteja de boală trebuie să preveni înțepăturile de țânțari. Evită să ieși în zori și la asfințit, când țânțarii înțeapă, și îmbracă-te corespunzător pentru a-ți proteja pielea de mușcăturile de țânțari și alte insecte. De asemenea, poate fi folosit un repelent de țânțari care este eficient în prevenirea infecțiilor.