Ce este sindromul Havana și cum îi afectează doar pe diplomații străini! Creierele multor agenți CIA au fost distruse
O boală misterioasă afectează diplomații, spionii și personalul ambasadei americane și canadiene din întreaga lume. Aproximativ 1.500 de angajați au raportat simptome. Ce este sindromul Havana și cum îi afectează doar pe diplomații străini! Creierele multor agenți CIA au fost distruse.
- Ce este sindromul Havana, boala uluitoare care afectează diplomații occidentali?
- Creierele multor agenți CIA au fost distruse
Cazurile de sindrom Havana au fost identificate pentru prima dată în Cuba, însă de atunci au apărut cazuri în Australia, Austria, Columbia, Germania, Rusia și Uzbekistan. La 1 martie, agențiile de informații americane au concluzionat că „sindromul Havana” aproape sigur nu este opera unui adversar străin, dar nu au spus și ce anume ar putea explica simptomele.
Ce este sindromul Havana
Dureri de cap, amețeli, oboseală severă. Încă din anul 2016, tulburări neurologice misterioase, numite „sindromul Havana”, afectează diplomații canadieni și americani și membrii serviciilor secrete. În timp ce SUA respinge teoria potrivit căreia această boală ar putea fi opera unui adversar străin, nu a fost dată nicio altă explicație. Sindromul a fost denumit după capitala Cubei, acolo unde a fost depistat primul caz.
De curând, Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) a publicat o evaluare neclasificată care reflectă punctul de vedere a șapte agenții guvernamentale care au analizat peste 1.500 de „incidente anormale de sănătate” în peste 90 de țări. Printre victime se numără ofițeri de informații, personal militar și al Departamentului de Stat și consilieri de nivel înalt ai personalităților guvernamentale precum vicepreședintele Kamala Harris.
Dintre cele șapte agenții participante, cinci au fost de acord că „informațiile disponibile arată în mod constant împotriva implicării adversarilor americani în provocarea incidentelor raportate” și că este „foarte puțin probabil”. Cu toate acestea, nivelurile de încredere între agențiile participante au variat. Raportul a menționat că două agenții au încredere „moderată spre mare” în evaluare, în timp ce trei au încredere „moderată”.
„O agenție consideră că este puțin probabil ca un adversar străin să fi jucat un rol și are o încredere scăzută în această judecată”, se arată în evaluare.
Un raport anterior lansat de comunitatea de informații din SUA la începutul anului 2022 a stabilit că, deși majoritatea cazurilor ar putea fi explicate prin cauze naturale sau stres, câteva zeci au rămas neexplicate și ar fi putut fi „plauzibil” cauzate de un dispozitiv ascuns.