Corupţia dintr-o vamă din Galaţi a ajuns în atenţia presei italiene: “Cel puţin 3.000 de euro intră în buzunarele ofiţerilor vamali”
Presa italiană şi-a concentrat atenţia asupra corupţiei dintr-o vamă din Galaţi. Cotidianul italian „Il Giornale” a realizat o ancheta amplă despre o reţea de infracţionalitate internaţională care trece zilnic oameni peste graniţele din părţile de est şi centrale ale Europei. Contra unor sume modice de bani, ofiţerii vamali de la frontiera Giurgiuleşti închid ochii atunci când vine vorba de oricare măsură de prevenire a COVID-19.
- Corupţia dintr-o vamă din Galaţi a ajuns în atenţia presei italiene.
- În buzunarul ofiţerilor vamali întră cel puţin 3.000 euro.
Conform presei italiene, mai mulţi cetăţeni moldoveni au afirmat că vameşii din Giurgiuleşti, judeţul Galaţi, strâng sume colosale din şpăgile luate.
De asemenea, presa italiană afirmă şi faptul că totul se petrece transparent:
Acest trafic ilicit nu este în niciun caz ascuns, dimpotrivă, are o publicitate explicită.«Transport pasageri si colete» poate fi citit atât pe unele pagini de Facebook, cât şi pe cărţi de vizită distribuite între cetăţeni, completate cu numere de telefon (italiene şi moldoveneşti) şi rute ilustrate, ca într-un fel de agenţie de turism. Destinaţii obişnuite în «Cizmă» sunt nu numai Roma, ci şi Milano, Trento, Padova, Treviso şi Belluno. Pentru a putea folosi serviciul sunt suficienţi 100 de euro.
Şoferii de autocare nu neagă faptul că afacerea a sporit odată cu pandemia, cursele aeriene fiind blocate. Aceştia spun că preţurile sunt accesibile, 100 de euro, mai exact. Şoferii au mai mărturisit şi că le ia 36 de ore să ajungă la Roma, Anagnina, pornind din centrul Chişinăului.
Publicaţia italiană a mai afirmat şi că:
Dacă controalele anticovidiene sunt efectuate la Anagnina, cei care se duc în Piazza Tarantelli nu vor găsi niciun filtru sanitar. Noii sosiţi coboară din autobuz şi pleacă nestigheriţi mai departe, unii cu cunoscuţi care au ajuns să le ridice cu maşina, alţii folosind trenul.
Odată ajunşi la controlul de la graniţa Moldovei cu România, la frontiera Giurgiuleşti, pot exista obstacole, dar totul se poate rezolva cu o mică atenţie oferită ofiţerului vamal. Aceeaşi publicaţie italiană a mai dezvăluit şi următoarele declaraţii ale unor călători:
Pot fi 50 de euro, dar şi mai mult, depinde de agent şi de cât de mult decide şoferul să pună în buzunar. Vorbim despre cel puţin 3.000 de euro care intră în buzunarele ofiţerului vamal la fiecare autocar. Şi după ce intri în Europa nu există niciun alt filtru, autobuzele nu sunt niciodată oprite.
Autorităţile române au reacţionat şi afirmă că informaţiile prezentate de presa italiană sunt „bazate pe informaţii false şi exagerări”.