Criză de sare în Moldova. Acest ingredient a dispărut în totalitate de la rafturi
Dacă românii au luat cu asalt benzinăriile serile trecute, speriați de majorarea prețului, ei bine, locuitorii din Republica Moldova au golit rafturile din supermarketuri! Au cumpărat sare până la epuizare. Iată ce au transmis oficialii din Moldova în acest caz!
- Comercianții nu mai au de unde să se aprovizioneze
- Rafturile sunt goale în supermarketuri
- Prima reacție a ministrului Economiei
Sarea alimentară a dispărut din piețe și unele magazine din Republica Moldova. Speriați și panicați, locuitorii din Republica Moldova au dorit să se asigure că nu rămân fără sare sau alte ingrediente în caz de război.
Criză de sare în Moldova
Situația este una cât se poate de tensionată în Moldova, mai ales având în vedere faptul că țara vecină, Ucraina, este atacată de mai bine de două săptămâni de armata președintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Putin a declarat război Ucrainei la data de 24 februarie 2022. De atunci, localnicii sunt din ce în ce mai speriați și s-au aprovizionat de la magazinele alimentare cu tot ce le trebuie pentru un trai cel puțin decent, dar mai ales cu sare.
Unii comercianți care au sare în vânzare au mărit deja prețurile. Aceștia încearcă din răsputeri să facă tot posibilul pentru a profita de situație, mai ales în condițiile în care oamenii sunt pur și simplu disperați.
Comercianții nu mai au de unde să se aprovizioneze
Toată lumea dorește să își facă provizii, cu orice preț. Așadar, oamenii acceptă să cumpere sare chiar și la un preț de patru ori mai mare decât cel obișnuit. Pe de altă parte, mulți comercianți au rămas deja fără sare și spun că nu mai au de unde să se aprovizioneze.
Mai mult decât atât, atunci când au fost întrebați care este motivul pentru care oamenii cumpără atât de multă sare, comercianții au spus că, cel mai probabil, din cauza războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei, a afirmat că nu a văzut rafturi goale în magazine.
”Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (n.r. - deficitul de sare), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Întra-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a declarat Sergiu Gaibu.