Cutremur de 5.3 grade pe scara Richter. Unde a fost înregistrat seismul
Cutremur de 5.3 grade pe scara Richter în Croația. Seismul a fost resimțit la Crikvenica, Novi Vinodolski, pe Cres, la Rijeka, dar și la Karlovac și Zagreb. Utilizatorii EMSC din Slovenia și Bosnia și Herțegovina au raportat, de asemenea, că au simțit zguduituri, scrie DubrovnikTimes.
- Cutremur de 5.3 grade pe scara Richter
- Unde a fost înregistrat seismul
În urmă cu puțin timp un cutremur de proporții s-a produs în Croația. Potrivit primelor informații, seismul a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter și a fost resimțit la Crikvenica, Novi Vinodolski, pe Cres, la Rijeka, dar și la Karlovac și Zagreb. De asemenea, utilizatorii EMSC din Slovenia și Bosnia și Herțegovina au spus că au simțit zguduituri.
Cutremur de 5.3 grade pe scara Richter
Potrivit informațiilor, la ora 10:47, un cutremur puternic a lovit insula Krk. Inițial, magnitudinea a fost de 5,5 pe scara Richter, însă ulterior a fost redusă la 5,2. Potrivit Serviciului Seismologic Croat, cutremurul a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter.
"Nu a durat mult, dar chiar a zguduit clădirea. Încă tremur", a raportat un martor ocular din Zagreb, potrivit presei locale.
Seismul a fost resimțit la Crikvenica, Novi Vinodolski, pe Cres, la Rijeka, dar și la Karlovac și Zagreb. Utilizatorii EMSC din Slovenia și Bosnia și Herțegovina au raportat, de asemenea, că au simțit zguduituri.
În Bulgaria au avut loc două cutremure în această dimineață
În această dimineață, în Bulgaria, au fost înregistrate două seisme. Institutul Naţional de Geofizică, Geodezie şi Geografie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe indică faptul că în sud-estul Bulgariei ar fi avut loc cutremurele, în zona oraşului Topolovgrad, la graniţa dintre regiunile Iambol şi Haskovo. Au avut o magnitudine de 3, respectiv 3,2 grade pe scara Richter şi o adâncime de nouă kilometri. Până la acest momentu nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.
Cinci cutremure au avut loc în zona Gorjului, în doar trei ore
În decurs de doar trei ore, cinci cutremure au avut loc în zona Gorjului. Primul cutremur s-a produs la ora 1:20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat, 9 minute mai târziu de un altul cu magnitudine 2,1. Ambele seisme au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km.
Următorul a fost înregistrat tot la mică adâncime, având magnitudine de 2,6, și a avut loc la ora 2:14. A fost urmat de un altul, la mai puţin de o oră, 3:07, un cutremur mediu, cu magnitudine 4,2, la adâncimea de 10.8 km.
Ultimul cutremur s-a produs la ora 4:29, la 7,3 km adâncime, și a avut o magnitudine de 3,4.
Mihai Diaconescu, cercetător al INFP, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că falia din judeţul Gorj, care a provocat cutremurul de 5,7 pe scara Richter, poate genera cutremure cu magnitudini mari.
„Sunt formule care stabilesc legătura între magnitudine şi lungimea faliei. Cu cât falia este mai lungă, poate să potenţeze un cutremur cu o magnitudine mai mare. Uitaţi-vă ce lungă este această falie.
Nu putem să spunem că zona este necunoscută. Au fost cutremure, dar nu au fost atât de multe şi atât de puternice încât să ne atragă atenţia în mod deosebit, cum a fost zona Vrancea sau Dobrogea de nord.
Cauza este comună a cutremurelor din Gorj, modul de producere al cutremurelor este cam acelaşi, urmează să vedem şi procesul este în desfăşurare pe măsură ce apar noi replici, care este falia care guvernează", a declarat Mihai Diaconescu potrivit antena3.ro.