Cutremur puternic într-o destinație frecventată des de români. Ce magnitudine a înregistrat seismul
Cutremur puternic în Grecia! Seismul a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter și a fost înregistrat în zona maritimă, la 25 km est de Strophades, în această dimineață. Vibrația, care a avut o durată lungă, a fost resimțită în zone din Attica.
- Cutremur puternic în Grecia
- Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost înregistrat
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Institutului de Geodinamică al Observatorului Național din Atena, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a lovit sudul Greciei.
Cutremur puternic în Grecia
Un cutremur puternic s-a produs în această dimineață, în largul coastei Ilia. Potrivit datelor revizuite ale Institutului Geodinamic din Atena, este vorba despre un seism cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, care s-a produs la ora 09:12 dimineața.
Epicentrul cutremurului este situat în zona maritimă la 25 km est de Strophades. Vibrația, care a avut o durată lungă, a fost resimțită în zone din Attica.
Președintele OASP, Efthymis Lekkas, a declarat pentru ERT că seismul a fost într-adevăr unul mare "dar nu provoacă îngrijorare pentru că s-a produs în zona marină" și a precizat că au fost puține pagube materiale la mănăstirea din Strofadia. El a precizat, totuși, că experții monitorizează evoluția fenomenului, scrie presa din Grecia.
Nu au fost raportate imediat pagube sau răniți în urma cutremurului, care a fost resimțit și în capitala Greciei și până în sudul insulei Creta.
Grecia se află într-o regiune foarte activă din punct de vedere seismic, iar cutremurele sunt frecvente. În marea lor majoritate, acestea nu provoacă răniți și pagube minime sau deloc. Potrivit primelor informații, seismul s-a produs la o adâncime de 17 kilometri, epicentrul fiind localizat la 79 de kilometri nord-vest de orașul Kalamata, în largul zonei de coastă.
Autoritățile evaluează riscul potențial de tsunami de-a lungul coastei
Tsunami-urile sunt valuri oceanice declanșate de activitatea seismică și pot reprezenta o amenințare semnificativă pentru regiunile de coastă, în funcție de distanța față de epicentrul cutremurului.
Tsunami-urile pot avea o amploare diferită în funcție de distanța dintre epicentrul cutremurului și linia de coastă. Tsunami-urile locale, care se produc pe o rază de 100 de kilometri de la originea cutremurului, reprezintă cea mai imediată amenințare pentru comunitățile de coastă. Tsunami-urile regionale, care se întind pe o rază de până la 1.000 de kilometri, pot provoca, de asemenea, pagube și deplasări semnificative.
Chiar și tsunami-urile care se produc la mai mult de 1000 de kilometri distanță, cunoscute sub numele de tsunami îndepărtate, pot genera valuri puternice capabile să ajungă la țărmuri îndepărtate, scrie hindustantimes.com.