Fenomen rar în Marea Britanie. Aurora boreală, surprinsă pe cerul Regatului Unit / FOTO
Aurora boreală a fost surprinsă în imagini pe cerul Marii Britanii. Fenomenul, care, de obicei are loc în regiunile din proximitatea zonelor polare, din jurul Arcticii și Antarcticii, a putut fi văzut și în Regatul Unit.
- Fenomen rar în Marea Britanie
- Aurora boreală, surprinsă pe cerul Regatului Unit
Aurora boreală este unul dintre fenomenele spectaculoase ale naturii și este definit ca fiind un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.
Fenomen rar în Marea Britanie
Cel mai frecvent, aurora boreală poate fi văzută în Norvegia, Finlanda, Islanda, Suedia, Groenlanda, Canada, Rusia și Alaska însă, la finalul săptămânii trecute, acest fenomen a fost observat pe cerul Marii Britanii.
"Un curent de mare viteză al unei găuri coronale a sosit în această seară, combinat cu o ejecție de masă coronală destul de rapidă, ceea ce a dus la observarea Aurorei în toată Marea Britanie", a scris purtătorul de cuvânt Met Office într-un tweet duminică seara.
Un astronom de la Royal Observatory a spus că: "Aceste particule se izbesc apoi de atomii și moleculele din atmosfera Pământului și, în esență, le încălzesc" a declarat el pentru Royal Museums Greenwich, scrie antena3.ro. "Noi numim acest proces fizic „excitare”, dar este foarte asemănător cu încălzirea unui gaz și cu faptul că îl face să strălucească".
Potrivit Met Office, aurorele apar, de obicei, într-o bandă numită inel (un inel de aproximativ 1.865 mile diametru) centrat pe polul magnetic. Sosirea unei ejecții de masă coronală de la soare poate determina extinderea inelului, aducând aurora la latitudini mai joase și tocmai în aceste circumstanțe luminile pot fi văzute în Marea Britanie.
Soarele trece printr-un ciclu solar de 11 ani. Pe măsură ce acest câmp magnetic se modifică, se modifică și cantitatea de activitate de pe suprafața Soarelui. Ultimul minim solar a fost în 2020, așa că activitatea pe Soare a crescut de atunci și în prezent este cea mai activă din 2014. Maximul solar este așteptat în 2025, așadar, în următorii ani, este probabil ca aurora borelaă să fie observată mai des.