În Franța vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni obligatorie. În ce condiții va impune președintele țării această măsură
Noua variantă a coronavirusului, Delta, impune în Franța aplicarea unor noi reguli. Pentru ca statul să nu se confrunte cu o altă etapă grea a pandemiei, Emmanuel Macron, președintele țării, a anunțat posibilitatea ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie. Această măsură, dar și multe altele vor deveni legale doar în anumite condiții.
- Emmanuel Macron impune noi reguli împotriva coronavirusului.
- Oficialul vrea să reducă răspândirea variantei Delta prin reguli și ogligativități.
După ce varianta Delta a coronavirusului a început să devină tot mai răspândită în Franța, încă de la începutul săptămânii trecute, acum președintele țării a ieșit public și a anunțat noile reguli ce vor fi puse în practică dacă situația se agravează.
În Franța vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni obligatorie
Astfel, Emmanuel Macron susține că, printre alte noi reguli, vaccinarea ar putea deveni obligatorie dacă cetățenii țării nu continuă să o facă de bună voie. Această măsură ar fi luată, spune oficialul, pentru contracararea contaminării cu varianta Delta, care a trecut de pragul de 50% în rândul celor infectați cu virusul din China.
"Ţara noastră se confruntă totuşi cu o reluare puternică a epidemiei care afectează toate teritoriile. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea contagierilor în întreaga lume. Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane vulnerabile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni", a declarat Emmanuel Macron.
Însă, asta nu este tot, căci președintele Franței, în aceeași intervenție publică, a mai anunțat și alte măsuri ce se vor impune tot în același scop, de a diminua răspândirea la nivel național a variantei Delta, astfel încât valul patru al pandemiei să nu fie unul care să facă mari probleme în rândul populației.
Așadar, pe lângă vaccinarea care ar putea deveni obligatorie dacă numărul cetățenilor imunizați nu crește, Macron a mai anunțat și că vaccinul va fi impetuos necesar lucrătorilor din domeniul sanitar și celor care intră în contact cu persoanele vulnerabile, telemunca va fi și ea impusă mai ales pe segmentele unde rata de incidență crește cel mai mult; iar participarea la evenimente sau în mijloacele de transport în comun va fi condiționată de existența unui certificat de vaccinare anti-COVID, începând cu luna august 2021. De asemenea, primul on în stat a mai subliniat faptul că odată cu începerea anului școlar se va da startul și unei noi campanii de vaccinarea, iar din octombrie 2021 se vor elimina testele PCR fără prescripție medicală.
Însă, chiar dacă situația nu este una total optimistă, în cele din urmă, Emmanuel Macron a ținut să scoată în evidență, mulțumind personalului medical din Franța, că doar prin vaccinare întreaga populație a țării a reușit, după un an greu, să trăiască din nou ca înainte de începerea pandemiei.
"Graţie angajamentului excepţional al personalului medical, am reuşit să aducem sub control epidemia şi să trăim din nou. În ultimele două săptămâni, am reuşit să ajungem la sub 2.000 de cazuri pe zi. Spitalizările şi decesele sunt la cele mai mici niveluri. Spunând aceste lucruri, gândurile mele sunt, în mod evident, la victime şi la apropiaţii acestora. Viaţa a putut continua doar pentru că suntem organizaţi", a mai afirmat Emmanuel Macron, președintele Franței, conform presei internaționale.