În Marea Britanie s-a descoperit o nouă mutație a variantei Delta. Ce este AY.4.2
Deși în continuare varianta Delta a coronavirusului, cea mai contagioasă de altfel, face ravagii la nivel mondial, acum, în plină pandemia, când statele se luptă să își vaccineze cetățenii pentru a câștiga lupta cu virusul, specialiștii britanici vin cu un anunț deloc plăcut. În Marea Britanie s-a descoperit o nouă mutație a variantei Delta, numită AY.4.2 sau ”Delta Plus”.
- Specialiștii au descoperit o nouă mutație a variantei Delta a coronavirusului.
- AY.4.2 sau ”Delta plus”, spun cercetătorii, nu ar fi mai periculoasă decât actuala mutația a virusului.
Odată cu apariția variantei Delta a coronavirusului, Marea Britanie a fost una dintre țările care s-a luptat cu un număr mare de infectări cu virusul din China, tocmai de aceea, cercetătorii au decis să țină sub supraveghere dezvoltarea și schimbările pe care le suferă în timp această mutație.
Marea Britanie a descoperit noua mutație a coronavirusului, AY.4.2
Astfel că acum, conform datelor oficiale, scrie presa internațională, aproximativ 6% din cazurile de coronavirus, depistate pe teritoriul britanic, au suferit o nouă mutație, fiind secvențiate genetic de un un alt tip al virusului.
Noua variantă, pe care specialiștii o numesc ”Delta Plus” sau AY.4.2, deși conține mutații care ar putea să fie mult mai puternice decât cele întâlnite până acum, epidemiologii susțin că este puțin probabil ca acest nou tip al coronavirusului să se extindă sau să nu poată fi „anihilat” cu ajutorul vaccinurilor aflate acum pe piață. Tocmai de aceea, momentan, specialiștii britanici nu se arată îngrijorați de apariția noii mutații a virusului chinez.
„Este potențial o tulpină marginal mai infecțioasă. Nu este nimic în comparație cu ceea ce am văzut cu Alpha și Delta, care erau cu ceva mai mult cu 50 până la 60 la sută mai transmisibile. Deci vorbim despre ceva destul de subtil aici și care este în prezent în curs de investigare. Este probabil să fie cu până la 10 la sută mai transmisibil. Este bine că suntem conștienți. Este excelent că avem facilitățile și infrastructura la dispoziție pentru a vedea orice ar putea fi puțin suspect. În această etapă aș spune că așteptați și vedeți, nu vă panicați. S-ar putea să fie ușor, subtil mai transmisibil, dar nu este ceva absolut dezastruos așa cum am văzut anterior”, susține profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al Universității din Londra.
De asemenea, nu doar în Marea Britanie s-au depistat cazuri de infectare cu noua mutație a variantei Delta. Conform datelor, astfel de îmbolnăviri au fost, nu multe la număr, și în Statele Unite ale Americii, Danemarca sau Israel, colo unde un minor, venit din Moldova, a intrat în izolare, după infecția cu ”Delta Plus”.