Mai multe familii au deschis proces platformei Meta. Care sunt nemulțumirile pentru Facebook, Tiktok și Instagram
Sute de familii din SUA au dat în judecată companiile care dețin rețelele de socializare din cauza că micuții sunt expuși materialelor nepotrivite. Acestea sunt acuzate că folosesc tehnici pentru a crea dependență și sunt dăunătoare pentru copii.
- Mai multe familii au deschis proces platformei Meta
- Care sunt nemulțumirile pentru Facebook, Tiktok și Instagram
Sute de familii au intentat proces companiei Meta pentru că expun copiii unor servicii care le pot fi dăunătoare. Companiile sunt acuzate că folosesc tehnici pentru a crea dependență în rândul acestora, fiind dăunătoare pentru percepția asupra vieții.
Compania Meta a fost dată în judecată
Mai multe familii au dat în judecată Big Tech pentru tehnicile pe care le folosesc pentru a crea dependență în rândul tinerilor și copiilor. Reclamanții sunt de părere că platformele de social media sunt dăunătoare. O tânără de 21 de ani din SUA, Taylor Little a fost dependentă de social media și a ajuns în pragul sinuciderii, suferind de depresie.
”Am fost literalmente prinsă într-o capcană de dependență de la vârsta de 12 ani. Și nu mi-am recăpătat viața pe toată perioada adolescenței.”, spune Taylor Little. Companiile sunt considerate „monștrii mari și răi”, iar tot ce se găsește poate fi dăunător pentru percepția copiilor.
Tânăra originară din Colorado era dependentă de telefon și intra în sevraj dacă părinții i l-ar fi luat.
Parlamentul European alături de mai multe state din SUA au dezbătut necesitatea unor norme cu privire la limitarea adicției tinerilor sau copiilor.
Cum au reacționat companiile
Compania Meta, cea care deține Instagram și Facebook a reacționat la scandalul în care este implicată. În comunicatul emis s-a menționat că sunt alături de aceste familii afectate și fac numeroase servicii pentru ca pericolul să fie redus.
”Gândurile noastre sunt alături de familiile reprezentate în aceste plângeri. Dorim să asigurăm fiecare părinte că avem la inimă interesele lor în munca pe care o depunem pentru a le oferi adolescenților experiențe online sigure și de susținere”, a transmis Meta, potrivit BBC.
Google a răspuns acuzațiilor și spune că ele sunt false, iar protejarea copiilor a fost mereu o prioritate pentru ei.
„Afirmațiile din aceste plângeri pur și simplu nu sunt adevărate. Protejarea copiilor pe platformele noastre a fost întotdeauna un element central al activității noastre”, a arată în comunicatul emis de Google.
Snapchat a comentat că platforma „a fost concepută pentru a elimina presiunea de a fi perfect. Verificăm tot conținutul înainte ca acesta să ajungă la o audiență mare pentru a preveni răspândirea a tot ceea ce ar putea fi dăunător”, potrivit sursei citate.
Specialiștii susțin că rețelele de socializare pot fi dăunătoare
O tânără în vârstă de 14 ani din Marea Britanie s-a sinucis după ce a fost expusă unor imagini deprimante pe Instagram. Ancheta făcută de autorități în cazul adolescentei Molyy Russell a arătat că a murit „în timp ce suferea de depresie și de efectele negative ale conținutului online”.
Specialiștii susțin că rețelele de socializare pot fi dăunătoare dacă petrecem destul de mult timp. Ele ne pot atrage prin caracteristici care ne oferă un conținut plăcut și se eliberează dopamina, având un efect asupra căilor neuronale, astfel că devenim dependenți.
”Nicio autodisciplină nu poate învinge concepția de dependență la care suntem cu toții supuși astăzi. Utilizarea problematică a smartphone-urilor afectează capacitatea de atenție și dezvoltarea creierului încă de la o vârstă fragedă. Aceasta este una dintre provocările timpului nostru. Dacă nu intervenim acum, acest lucru va avea un impact enorm asupra generațiilor viitoare. Avem deja norme solide de sănătate și siguranță pentru alimente, alcool și tutun pentru a ne proteja sănătatea. UE trebuie să abordeze acum problema designului care creează dependență!“, a declarat deputatul olandez Kim Van Sparrentak.