NASA a lansat o rachetă pe Lună după 50 de ani. Au fost nevoie de 3 încercări pentru reușită
NASA are o nouă reușită. Mega-racheta Artemis I a fost lansată pe Lună pentru explorare. Reprezentanții se mândresc cu reușita lor, mai ales că au apărut mai multe probleme tehnice privind scurgerea de hidrogen.
- S-a lansat o rachetă pe Lună, după 50 de ani
- Au existat mai multe probleme tehnice
Au trecut 50 de ani de la ultima lansare pe Lună a unei rachete. NASA a lansat Artemis I, o capsulă în care nu este niciun astronaut la bord și va începe explorarea lunară
La câteva minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea drept „cea mai puternică din lume”, iar că motoarele sunt în stare bună. Artemis 1 a atins 12.000 de mile pe oră în zborul ei.
Probleme tehnice înainte de lansare
NASA a anunțat că s-au produs noi scurgeri după ce a alimentat marți racheta pentru lansarea de la miezul nopții. Este a treia încercare de plasare a capsulei goale în jurul Lunii pentru prima dată în 50 de ani.
După ce au văzut problemele tehnice, oficialii de siguranță au reparat defecțiunea. Deși părea o lucrare simplă, a fost destul de periculoasă.
"Este o operaţiune periculoasă în interiorul zonei de pericol de explozie, iar echipa de lansare le va urmări fiecare mişcare", a declarat Derrol Nail, reprezentant NASA.
Au existat probleme de lansare și în urmă cu două luni
La sfârșitul verii, când s-a dorit lansarea, au existat scurgeri de combustibil, apoi uraganele din zonă au provocat întârzieri. Inginerii nu au descoperit cauza acestor scurgeri, dar au modificat procesul de alimentare.
Racheta trimisă pe Lună a fost alimentată cu 3,7 milioane de litri de hidrogen și oxigen rece, când a avut loc ultima scurgere. NASA s-ar fi așteptat ca un număr de 15.000 de persoane să vină la Centrul Spațial Kennedy și să vadă lansarea de miercuri dimineață, iar altele să se alinieze pe plajă sau pe drumuri.
Agenția a avut la dispoziție două ore pentru lansarea rachetei. Au fost prezente trei manechine pentru test și niciun astronaut în capsula dedicată echipajului.
Zborul de testare trebuia să dureze trei săptămâni, iar aterizarea se anunța în Pacific. Misiunea NASA este de a verifica scutul termic al capsulei în momentul în care reintră în atmosferă. În acest fel, patru astronauți vor fi trimiși în misiunea lunară din 2024. Ultima dată când au fost trimiși astronauți pe Lună a fost în 1972, odată cu încheierea programului Apollo.