Noua ameninţare în contextul pandemiei de COVID-19. Se înmulţesc atacurile cibernetice
A apărut o nouă amenţinţare în contextul pandemiei de Coronavirus, la nivel global. Odată cu restricţiile care au apărut pentru a face faţă infecţiei, majoritatea populaţiei globului lucrează în regim de telemuncă. Hackerii au profitat de situaţie şi au comis multiple atacuri.
- Noua ameninţare în contextul pantemiei de COVID-19.
- S-au înmulţit atacurile cibernetice.
În contextul actual, suntem nevoiţi să folosim şi mai mult mediul virtual, în încercarea de a respecta distanţarea socială. Hackerii au profitat de situaţie şi au comis atacuri asupra mai multor reţele de calculatoare precum cele ale corporaţiilor mari, infrastructurilor vitale, sistemelor de sănătate şi chiar şi asupra celor ale guvernelor, potrivit Agenţiei internaţionale de poliţie Interpol.
Într-un comunicat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a declarat:
Atacatorii cibernetici îşi dezvoltă şi îşi sporesc atacurile într-un ritm alarmant, exploatând teama şi incertitudinea provocate de situaţia economică şi socială instabilă din cauza COVID-19.
În urma unui sondaj realizat de către Interpol, s-a descoperit că încă de la debutul Coronavirusului pe glob, între lunile ianuarie şi aprilie, au existat aproximativ 907.000 de spamuri, 737 incidente provocate de programe malware şi aproximativ 48.000 de adrese URL cu viruşi informatici.
Cea mai frecventă tehnică la care au apelat hackerii a fost phishing-ul, care a înseamnat extragerea de date personale, hackerii pretinzând că sunt autorităţi sanitare sau chiar guverne. A doua tehnică a fost răspândirea de programe malware.
Pentru a sublinia importanţa detectării din timp ale posibilelor atacuri cibernetice, Secretarul general al Interpol a mai comunicat următoarele:
Dependenţa tot mai mare faţă de lumea internetului creează de asemenea noi oportunităţi(de atacuri), întrucât multe companii şi persoane particulare nu se asigură ca mijloacele lor de protecţie(online) să fie actualizate.