OMS, avertisment de călătorie. Focare de boală mortală au fost descoperite în destinații apreciate de turiști
Publicat pe 09.05.2025 la 16:40 Actualizat pe 09.05.2025 la 16:40
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite trag un semnal de alarmă în privința creșterii accelerate a cazurilor unei boli mortale în mai multe regiuni ale lumii, inclusiv în destinații turistice populare. Virusul este unul puternic și se îmbolnăvesc anual sute de mii de persoane.
- OMS, avertisment de călătorie
- Focare de boală mortală au fost descoperite în destinații apreciate de turiști
Pe măsură ce tot mai mulți oameni își planifică vacanțele de vară, autoritățile atrag atenția asupra unei amenințări sanitare tot mai serioase: febra dengue. Destinațiile sunt foarte populare printre turiștii din întreaga lume, însă acum, ele reprezintă adevărate focare de infecție.
Avertisment de călătorie
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis un avertisment special privind riscurile asociate călătoriilor în Fiji, o destinație turistică populară, din cauza unei creșteri îngrijorătoare a cazurilor.
Potrivit celor mai recente date oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), regiunea Pacificului de Vest a înregistrat, începând cu aprilie, o creștere semnificativă a numărului de cazuri de dengue. Această boală virală, transmisă de țânțari, poate avea forme grave și chiar letale.
Febra dengue este în ascensiune în mai multe părți ale lumii, printre care Mexic, Canada, SUA, regiunea Caraibelor, America Latină și Asia de Sud-Est, potrivit publicației Travel and Tour World. Deși nu au fost impuse restricții oficiale de călătorie, CDC recomandă prudență turiștilor care vizitează zonele afectate. În Fiji, autoritățile au confirmat focare semnificative în regiunile de Vest și Centrală, unele cu urmări fatale. În Diviziunea Centrală au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri doar între ianuarie și sfârșitul lunii martie, o creștere peste media înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.
OMS avertizează că „aproximativ 50% din populația lumii este în prezent expusă riscului de infectare cu dengue”, estimând anual între 100 și 400 de milioane de îmbolnăviri.
Care sunt simptomele febrei dengue
Febra dengue provoacă simptome similare gripei: febră mare, dureri musculare, cefalee și greață și poate deveni fatală în formele sale severe. Nu există tratament specific pentru boală, însă în formele ușoare se pot folosi analgezice. Cazurile cresc frecvent în urma ploilor abundente și a inundațiilor, conform datelor furnizate de autoritățile din Fiji.
Odată cu agravarea efectelor schimbărilor climatice, modelele meteorologice devin mai imprevizibile, alternând între secete extreme și inundații masive, ceea ce favorizează răspândirea bolilor. Emisiile de gaze cu efect de seră, generate de activitățile industriale și de gestionarea deficitară a deșeurilor, contribuie direct la acest fenomen.