România și țările din Uniunea Europeană au fost de acord să își diminueze consumul de gaze. Există însă și derogări pentru statele baltice și insulare
Astăzi, la Bruxelles, Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-au declarat de acord cu "reducerea voluntară" a consumului de gaze naturale în țările lor, pe fondul crizei energetice amplificate de Rusia. Jozef Síkela, reprezentantul Cehiei, a fost cel care a făcut anunțul.
- Romania și țările din Uniunea Europeană au fost de acord să își diminueze consumul de gaze
- Derogări pentru statele baltice și insulare
Pe fondul crizei energetice amplificate de Rusia, astăzi, 26 iulie 2022, la Bruxelles, Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-au declarat de acord cu "reducerea voluntară" a consumului de gaze naturale în țările lor.
România și țările din Uniunea Europeană au fost de acord să își diminueze consumul de gaze
Anunțul potrvit căruia România și țările din Uniunea Europeană au fost de acord să își diminueze consumul de gaze, af fost făcut de reprezentantul Cehiei, Jozef Síkela, a cărui țară deține președinția semestrială a Uniunii.
"Miniștrii au fost de acord cu reducerea voluntară, la nivelul UE, a consumului de gaze, între 1 august 2022 și 1 martie 2023, cu cel puțin 15 procente, comparativ cu consumul mediu din ultimii 5 ani (...) Compromisul va oferi mai multe instrumente statelor membre pentru a iniția sistemul de alertă la nivelul UE, scrie antena3.ro.
Sunt două modalități pentru a ajunge aici:
- prima, dacă Executivul Uniunii consideră că există riscul unei întreruperi a alimentării cu gaze, va prezenta această propunere în fața Consiliului European.
- a doua situație este cea în care Comisia prezintă propunerea dacă cel puțin cinci state membre declară stare de alertă energetică la nivel național
România este solidară cu Uniunea Europeană, dar în țara noastră nu va fi redusă cantitatea de gaze pentru consumatorii casnici. Raționalizarea ar urma să-i afecteze doar pe consumatorii industriali.
Derogări pentru statele baltice și insulare
Statele baltice și statele insulare au primit derogări. State baltice sunt sincronizate cu sistemul energetic al Rusiei. Au primit, de asemenea, derogări: Republica Irlanda, Malta, Cipru, care sunt țări insulare și nu sunt direct legate la sistemul de interconectare a alimentării cu gaz, acestea au fost precizările ministrului ceh.
Ursula von der Leyen a făcut apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei, după ce mai multe țări membre au anunțau, săptămâna trecută, că nu acceptă propunerea de reducere a consumului de gaz cu 15%. Statele care s-au opus formulei anunțate de șefa Comisiei Europene sunt Spania, Italia, Grecia și Portugalia.