Românul care a fost șoferul lui Al Capone, și-a vândut sufletul mafiei, apoi a devenit primar în România. Povestea de film a lui Ieronim Budac
Al Capone este, cu siguranță, unul dintre cei mai populari oameni ai mafiei din Statele Unite ale Americii . Acesta a fost unul dintre cele mai populare subiecte din presă, prin anii 1920, transformându-l pe Al Capone într-o adevărată personalitate. Însă, chiar dacă toată lumea a auzit de el, puțini știu cine au fost oamenii din jurul lui.
- Omul de bază a lui Al Capone, un român din Sibiu
- Ieronim Budac a trecut de la viața de mafie la cariera politică, devenind primar în comuna natală
Printre oamenii din umbra lui Al Capone făcea parte și un român, pe nume Ieronim Budac. Acesta era din Sibiu și a ajuns în Statele Unite ale Americii cu gândurile cu care mergeau aproape toți românii, și anume speranța unei vieți mai bune. Însă, destinul l-a dus în inima mafiei, după ce și-a vândut sufletul și i s-a alăturat unuia dintre cei mai temuți oameni din mafie.
Românul Ieronim Budac, unul dintre oamenii de bază a celui mai temut lider mafiot
La vârsta de 20 de ani, Ieronim Budac a luat decizia să plece din Sibiu în Statele Unite ale Americii, unde la scurt timp a luat legătura cu mafia italiană. Instaurarea prohibiției a fost reprezentat începutul carierei lui Ieronim, când a pornit colaborarea cu Al Capone și oamenii lui, făcând contrabandă cu alcool, cea mai mare din America. Al Capone era liderul și cel care controla vănzarea tuturor sticlelor de alcool care se comercializau ilegal, între anii 1923 și 1930.
Ieronim l-a cucerit pe Al Capone cu rachiul de prune
Al Capone a fost de-a dreptul cucerit de rachiul de prune făcut de Ieronim Budac, el fiind singurul care știa rețeta, una dintre cele mai căutate în America în acea vreme. Se spune că rachiul a fost impulsul pe care l-a avut Al Capone pentru a-l lua pe Ieronim în gruparea sa. Povestea lui Ieronim a ajuns și în Monografia comunei Cărțișoara, scrisă de Traian Cânduleț și Ilie Costache:
„Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”.
Se pare că Ieronim Budac s-a integrat bine în lumea tumultoasă din America, deoarece la scurt timp acesta și-a întemeiat o familie. Însă, a păstrat originile din Sibiu, căsătorindu-se cu o fată din satul din care provenea, care se mutase și ea în America. Acesta și-a continuat afacerea cu alcool, protejat de Al Capone, în subsolul socrului său.
Cu toate acestea, norocul în dragoste nu a fost de partea lui, deoarece la scurt timp divorțează, fără să fi apucat să facă copii, pentru a avea urmași, și nu se mai căsătorește niciodată.
Sfârșitul mafiei lui Al Capone îl trimite pe Ieronim acasă, în Sibiu
După ce a stat 12 ani în America, timp în care a făcut parte dintr-una dintre cele mai periculoase grupări din mafia italiană, acesta se întoarce acasă, ca urmare a destrămării mafiei lui Al Capone.
Surprinzător, acesta se întoarce în comuna natală, în Cârțișoara. Deoarece prohibiția se sfârșise și contrabanda cu alcool a devenit imposibilă, Ieronim a fost nevoit să revină la viața normală. Acesta a devenit primar timp de 14 ani, până când puterea din stat a fost preluată de comuniști.
Ieronim Budac a murit în 23 septembrie, în anul 1977 și a fost îngropat în cimitirul din comuna Cârțișoara.