Rușii amenință cu scumpirea gazului pentru români. Cu cât vom plăti mai mult la iarnă
Rusia se vine cu o serie de sancțiuni care se pot concretiza la iarnă și toate duc într-un singur punct, și anume la scumpirea facturilor de gaz. Conform calculelor efectuate de Gazprom, acestea pot crește cu până la 60%.
- Cresc facturile la gaz la iarnă
- Scumpirea ajunge până la 60%
Rusia amenință cu scumpirea gazului pentru români. Gazprom a avertizat că vor crește facturile românilor la gaz chiar și cu 60%. Fiind nemulțumită de sancțiunile pe care le-a primit, Rusia răspunde cu scumpirea gazului.
Gazprom a avertizat Europa cu o serie de riscuri care se pot concretiza la iarnă și toate duc într-un singur punct, la scumpirea facturilor de gaz. Procentul pe care îl speculează în ceea ce privește creșterea prețului, poate duce până la 60%.
Gazprom avertizează Europa
Rusia este nemulțumită de sancțiunile pe care i le-a aplicat Europa în acest an din cauza războiului din Ucraina, așadar, decide să le răspundă acestora prin creșterea prețului la gaz. Dacă Rusia va decide să ia această măsură, europenii vor fi real afectați de această schimbare.
Conform calculelor efectuate de reprezentanții Gazprom, prețurile vor depăși 4000 de dolari per 1000 metri cubi, în această iarnă, dacă Rusia va lua decizia de a crește prețul la gaze naturale.
„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţin reprezentanții Gazprom.
Rusia îi aplică sancțiuni Europei
După ce au limitat livrările în Europa pentru a-i întoarce sancțiunile, acum Rusia amenință cu oprirea distribuirii de gaze naturale. Acest lucru poate afecta serios facturile europenilor, care pot crește radical din momentul în care Gazprom ia această decizie.
În ceea ce privește România, țara noastră nu va fi foarte afectată, deoarece oficialii spun că avem o cantitate mare de gaze naturale înmagazinate în depozite. Însă, lucrurile nu stau la fel de bine și în restul Europei. Germania, de exemplu, este dependentă de energia ieftină a Moscovei. Pentru a nu fi victima Rusiei, a început, deja, să facă economii în ceea ce privește energia.
Mai mult decât atât, tot din acest motiv, statele membre UE vor reduce, la nivelul blocului comunitar, cererea de gaze cu 15% față de ultimii 5 ani, în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.