S-a aflat de ce există gheață pe Lună! Motivul pentru care s-a format. Acum nu mai e un mister
Timp de decenii, gheața de pe suprafața Lunii a rămas un mister aparent impenetrabil pentru oamenii de știință. Cu toate acestea, o descoperire recentă pare să fi dezvăluit secretul mult căutat. Iată care este motivul.
- De ce există gheață pe lună
- Ce au descoperit cercetătorii
Misterul gheții de pe Lună a fost dezvăluit în urma unui nou studiu fascinant care aruncă lumină asupra originii acesteia.
De ce există gheață pe lună
Până în prezent, existența gheții pe suprafața lunară a fost cunoscută, însă proveniența sa rămânea o enigmă. Cercetătorii au sugerat că undele de electroni, care ajung indirect de pe Pământ și de la Soare, joacă un rol crucial în formarea acestei ape înghețate.
Potrivit studiului, electronii ajung la Lună lovind-o în timp ce aceasta trece prin coada magnetică a Pământului. Această coadă magnetică este creată de câmpul magnetic al Pământului și conține o plasmă bogată în electroni și ioni, care sunt atrasi de atmosfera terestră și de radiația vântului solar provenită de la Soare.
„Acest lucru oferă un laborator natural pentru studierea proceselor de formare a apei de la suprafața lunară. (...) Atunci când Luna se află în afara cozii magnetice, suprafața lunară este bombardată de vântul solar. În interiorul cozii magnetice, aproape că nu există protoni de vânt solar și se aștepta ca formarea apei să scadă până aproape de zero”, a mărturisit cercetătorul planetar Shuai Li de la Universitatea din Hawai'i la Mānoa
La ce concluzie au ajuns cercetătorii
Până acum, cercetătorii au investigat rolul pe care magnetosfera, o zonă de protecție a câmpului magnetic al Pământului, îl poate juca în formarea apei pe Lună. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că nu ionii de hidrogen proveniți din vânturile solare sunt cei care generează apa lunară, ci electronii. Acest proces presupune, în principal, reacția electronilor cu solul lunar, eliberând hidrogenul prins care poate forma apă.
„În coada de magneziu pot exista procese de formare suplimentare sau noi surse de apă care nu sunt direct asociate cu implantarea de protoni din vântul solar. (...) În special, radiația cu electroni de mare energie prezintă efecte similare cu cele ale protonilor vântului solar. (...) În ansamblu, această descoperire și descoperirile mele anterioare privind polii lunari ruginii indică faptul că mama Pământ este puternic legată de Luna sa în multe aspecte nerecunoscute”, a adăugat acesta.
Deși mai sunt necesare observații și experimente suplimentare pe suprafața lunară pentru a confirma această teorie, descoperirea deschide o perspectivă interesantă în ceea ce privește originea apei lunare.