Soldații ruși au trecut prin "Pădurea Roșie", din greșeală. Nu au știut că este cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl
Soldații din armata președintelui rus Vladimir Putin au făcut o greșeală imensă. Au mers cu blindatele fără protecție împotriva radiațiilor, printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, străpungând un nor de praf radioactiv. De asemenea, soldații din convoi nu foloseau echipamente antiradiații.
- De ce este zona considerată extrem de periculoasă
- Soldații au pătruns în ”Pădurea Roșie” neprotejați
- Ce riscuri există în acest caz
Un angajat de la Cernobîl a povestit pentru presa străină că acest lucru a fost „sinucidere” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar provoca probabil radiații interne în corpurile lor.
Soldații ruși au trecut prin "Pădurea Roșie"
Inspectoratul nuclear de stat al Ucrainei a declarat pe data de 25 februarie că a avut loc o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, ca urmare a perturbării solului de către vehiculele militare, adică de când armata lui Vladimir Putin a pătruns pe teritoriul Ucrainei.
Doi angajați au povestit că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km (65 mile) nord de Kiev.
Zona extrem de periculoasă se numește ”Pădurea Roșie”, deoarece zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii, după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.
De ce este zona considerată extrem de periculoasă
Cu toate acestea, Pădurea Roșie este considerată foarte contaminată, iar nici măcar lucrătorii de la centralele nucleare nu au voie să pătrundă în acea zonă. Un convoi militar rus a trecut prin zonă, au spus cei doi angajați.
Valery Seida, directorul general interimar al uzinei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, însă a povestit presei tot ce i-au spus muncitorii.
"Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo", a declarat directorul interimar al centralei de la Cernobîl, Valery Seida, pentru Reuters.
După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au fost ținuți ostatici aproximativ o lună cu colegii lor, până când li s-a permis să plece.