Stare de urgență energetică în Republica Moldova. Care sunt cauzele şi ce înseamnă
Republica Moldova a declarat stare de urgență energetică în toată țara! Guvernul de la Chișinău a explicat ce se întâmplă în aceste momente și cât durează perioada de stare de urgență. Locuitorii din Republica Moldova vor avea parte de sărbători d eiarnă diferite.
- Ce înseamnă starea de urgență energetică
- Cu ce probleme se confruntă Republica Moldova
Republica Moldova a făcut un anunț neașteptat! Guvernul a anunțat că țara va intra curând într-o stare de urgență energetică. Acest termen este o noutate pentru România, motiv pentru care prezentăm câteva detalii despre ce înseamnă o astfel de decizie.
Republica Moldova a declarat stare de urgență energetică
Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere energetic. Guvernul din Chișinău a transmis că decizia de a institui o stare de urgență enegetică vine pe fondul incertitudinii cu privire la livrările de gaz din partea companiei rusești în regiunea transnistreană, dar și din cauza atacurilor din Ucraina asupra infrastructurii energetice.
Starea de urgență va fi instaurată din data de 16 decembrie pentru o perioadă de 60 de zile. Așadar, va include și perioada sărbătorilor de iarnă. Începând din data de 1 ianuarie 2025, Ucraina nu va mai prelungi acordul de tranzit al gazului rusesc, dar Guvernul din Republica Moldova crede că există și alte soluții, cum ar fi Turcia.
”Această măsură este necesară în contextul riscurilor majore la adresa securităţii energetice a Republicii Moldova şi eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, determinate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană”, a transmis Guvernul Republicii Moldova, conform Agerpres.
Cum va afecta această decizie întreaga țară
Criza de energie din Republica Moldova ar putea afecta întreaga țară. Lipsa resurselor necesare pentru a acoperi cererea poate duce la creșteri semnificative de preț, iar astfel locuitorii ar putea plăti mai mult pentru facturi.
”Pe parcursul stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea adopta măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare şi a coordona acţiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar şi a depăşirii consecinţelor umanitare ale acesteia”, conform comunicatului.