Studiu: Noul coronavirus exista de mai multă vreme în rândul populației: ”Ar fi putut să circule timp de luni de zile, poate chiar ani”
Un alt studiu scoate la iveală detalii noi despre virusul ucigaș din China. Mai mulți cercetători vin acum cu ipoteză conform căreia virusul COVID-19 ar fi circulat în rândul populației de luni sau chiar ani de zile.
Un alt studiu scoate la iveală detalii noi despre virusul ucigaș din China. Mai mulți cercetători vin acum cu ipoteză conform căreia virusul COVID-19 ar fi circulat în rândul populației de luni sau chiar ani de zile.
Specialiștii de peste hotare pun la îndoială faptul că noul coronavirus și-ar avea originile în animale și susțin că virusul ucigaș ar fi existat asimptomatic și mai puțin infecțios de foarte mult timp în societate. Oamenii de știință spun că, în toată această perioadă, virusul s-ar fi adaptat și ar fi suferit mutații din ce în ce mai infecțioase și mai mortale.
Conform presei internaționale, unul dintre cercetătorii care pun la îndoială faptul că noul virus provine de la animale este Ian Lipkin. Specialistul arată în recentul studiu, alături de alți colegi, că virusul COVID-19 s-ar fi transmis de luni sau ani de zile de la om la om, asimptomatic, însă adaptându-se pentru a deveni ceea ce este astăzi. Un virus invizibil și invincibil.
”Cred că, probabil, a circulat printre oameni de ceva vreme. De cât de mult timp face asta? Probabil nu vom ști niciodată și nici nu vom putea să creem o cronologie a sa. Ar fi putut să circule timp de luni de zile, poate chiar ani”, afirmă Ian Lipkin, cercetător epidemiolog.
De aceeași părerea este și Andrew Cunningham, epidemiolog veterinar la Zoological Society of London.
”Probabil că s-a adaptat deja la corpul uman înainte de a se transfera la om, dar de atunci s-a adaptat și mai mult și și-a accentuat capacitatea de infectivitate”, este de părere Andrew Cunningham.
De asemenea, un alt epidemiolog spune că există și alte coronavirusuri, însă mai puțin periculoase.
„Momentul în care virusul a suferit mutații și a ajuns în forma actuală este, probabil, în urmă cu câteva luni. Există și alte coronavirusuri, unele mai puțin mortale, care au circulat în oameni timp de decenii și pe care le-am descoperit doar foarte recent”, spune Robert Garry, unul dintre autorii studiului.