Studiu olandez: Vaccinul TBC, un posibil aliat în lupta împotriva COVID-19
Ne agățăm de încă o speranță în lupta împotriva coronavirusului. Conform unui studiu olandez, vaccinul anti TBC, care la noi se află în schema obligatorie, ar putea fi un posibil aliat în lupta pe care o ducem împotriva virusului ucigaș din China.
Ne agățăm de încă o speranță în lupta împotriva coronavirusului. Conform unui studiu olandez, vaccinul anti TBC, care la noi se află în schema obligatorie, ar putea fi un posibil aliat în lupta pe care o ducem împotriva virusului ucigaș din China.
Cercetătorii olandezi au realizat recent un studiu, conform căreia există o legătură între vaccinul TBC și numărul redus al deceselor provocate de noul coronavirus.
În România, vaccinul TBC este inclus în schema obligatorie și se face bebelușilor la cateva zile de la naștere, imediat cum vor fi externați. De asemenea, până în anii 90, vaccinul se făcea tuturor până la vârsta de 7 ani.
Se pare că acest vaccin ar crește imunitatea oamenilor, ceea ce ar face ca virusul ucigaș din China să fie mult mai greu de contactat.
”În acest moment, există două tipuri de vaccin BCG, care sunt discutate ca fiind posibile variante de stimulare nespecifică a imunităţii. Vechiul vaccin BCG care ar produce o stimulare nespecifică. Adică, activa imunitatea, dar nu specific pentru coronavirus. Însă ar proteja organismul de a dezvolta forme de infecţie severe care să necesite asistenţă în terapie intensivă”, a spus medicul pneumolog al Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.
În acest moment, o echipă de cercetători olandezi a asociat numărul mare de cazuri grave provocate de noul coronavirus cu nevaccinarea împotriva TBC.
”Noi trebuie să ne gândim la faptul că rapelul de vaccinare BCG nu s-a făcut la vârsta adultă, puteam să-l aplicăm şi persoanelor adulte, care nu erau infectate. Vom vedea dacă România va avea mai puţine cazuri severe şi decese mai puţine, pentru că formele severe înseamnă risc de deces mare”, a mai spus Beatrice Mahler, conform observator.tv.
Cele mai multe cazuri grave și decese, provocate de COVID-19, dar și faptul că nu au un program național de vaccinare împotriva TBC au fost înregistrate în Ialia, Spania, SUA și Olanda.
Din echipa de cercetători, care are în desfășurare acest studiu, face parte și un medic român, specializat în boli infecțioase. La acest studiu participă 1.000 de profesioniști în sănătate, dintre care 500 primesc vaccinul, iar 500 primesc un placebo.
Până ce studiul nu va fi finalizat, experții nu spun că vaccinul TBC este un ”scut” împotriva coronavirusului, ci declară doar că ar fi un posibil aliat în această luptă.