Sute de tineri din Ucraina vin în România pentru terminarea studiilor. Confesiunile lor: „Nu am mâncat, am dormit pe stradă”
Sute de tineri care au mers la facultate în Ucraina sunt nevoiți să părăsească țara și să meargă la facultățile din alte țări, inclusiv din România.
- Tineri de la facultățile din Ucraina vin în România
- Refugiații aleg să continue studiile la noi în țară
- Ministrul educației dă posibilitatea ca elevii și studenții să continue studiile aici
Sute de tineri de la facultățile din Ucraina sunt nevoiți să-și continue studiile în alte țări, din cauza războiului. Studenții aleg facultățile din România.
Studenții aleg facultățile din țara noastră
Doi studenți de la facultățile din Ucraina, Essam și Kalifa sunt din Egipt. Cei doi au ales să-și urmeze visul de a deveni medici în Ucraina, însă, odată cu venirea războiului au fost nevoiți să fugă spre graniţa cu Polonia, încercând să se salveze.
Essam Mohamed spune că au fost câteva zile de coșmar pentru refugiați. Tinerilor le-a fost frică că își pot pierde viața în orice moment.
„Am stat 3 sau 4 zile. A fost foarte greu pentru mine să stau acolo, nu am mâncat, am dormit pe stradă. Ne-au atacat la graniță. Dacă încercam să-i întrebăm ce putem face, unde putem sta, unde putem mânca, ne loveau. La fel și în trenuri. Dacă încercam să plecăm de la noi din oraș spre graniță, ne loveau și ne spuneau ”doar ucrainenii prima dată, voi stați aici și orice vreți, după ucraineni”, a declarat Essam Mohamed.
Când au ajuns în România, aceștia au fost bine primiți și spun că nu mai vor să plece de aici până la terminarea studiilor.
„Toată lumea aici a încercat să ne ajute. Dacă am avut nevoie de mâncare, apă, orice, ne-au ajutat cu tot ce ne-a trebuit. Avem tot ce ne trebuie aici. Vreau să rămân aici să-mi termin studiile. Sunt în primul an la medicină”, au spus cei doi tineri, Essam și Kalifa.
Alte studente care vor să-și continue studiile la noi sunt Maya și Mahym. Cele două sunt cazate în campusul din Regie și spun că ar vrea să continue aici facultatea.
Ministrul educației a semnat un ordin care face posibilă înscrierea copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina în sistemul de învăţământ românesc
Ministerul Educației dă studenţilor refugiaţi posibilitatea să solicite transferul aici în orice moment. El spune că există soluții chiar și pentru cei care nu prezintă documente de studii. Studenții de la universitățile din Ucraina vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat din țară.
„E suficientă o declarație pe propria răspundere pentru ca universitatea sa poata analiza solicitarea de înmatriculare /// cu condiția să aducă aceste acte de studii înainte de finalizarea ciclului universitar. Studenții cu cetățenie ucraineană, mai mult decât atât, vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat în România”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Și elevii ucraineni au posibilitatea de a merge la școală în România. În țară există 55 de școli cu predare în limba ucraineană din Suceava, Maramureș, Botoșani, Tulcea, Timiș și Caraș Severin.
„Dorim să adresăm solicitări universităților din Cluj, București și Suceava care au studenți la programe de studii in limba ucraineana, acesti studenti sa poata face practica pedagogică”, a spus ministrul educației.