Țara din Europa cu ”al cincilea anotimp”. Apare în fiecare an, dar nu se știe când
O țară din Europa numită și țara cu ”al cincilea anotimp”, asta deoarece în fiecare an are loc un fenomen de-a dreptul umitor pentru care specialiștii nu au găsit încă o explicație. Nimeni nu poate să prezică cu exactitate ce se întâmplă aici.
- Fenomentul care are loc aici în fiecare an
- De ce se întâmplă asta
Estonia e țara din Europa care are ”al cincilea anotimp”, asta pentru că în fiecare an există o perioadă scurtă cu vreme volatilă, ce are loc între iarnă și primăvară.
Țara din Europa unde există ”al cincilea anotimp”. Ce fenomen are loc aici în fiecare an
Specialiștii susțin că oamenii sunt foarte curioși cu privire la acest fenomen, iar cercetătorii susțin că au realizat mai multe investigații în tot acest timp pentru a afla ce se întâmplă de fapt și de ce se produs astfel de inundații în fiecare an, într-o perioadă ce nu are neapărat o dată exactă.
Potrivit experților, ”al cincilea anotimp” reprezintă rezultatul unei combinații de factori naturali care apar rar împreună. Parcul Soomaa este situat într-un bazin jos sub versanții vestici ai Munților Sakala, iar râurile sale nu pot să facă față cantității mari de zăpadă topită care curge din munții după dezghețul din iarnă.
Astfel, consecința o reprezintă crearea zonei de inundație din Riisa, bazinul natural care acoperă 175 de kilometri pătrați și care e considerată cea mai mare câmpie inundabilă din Europa.
„Vara, debitul mediu de apă pe secundă prin Soomaa este de 5-10 metri cubi”, a spus Jana Poldnurk, director pentru hidrologie la Agenția pentru Mediu din Estonia
Locul unde se află Parcul Național Soomaa a fost creat în urmă cu 12.000 de ani
Un alt element ce a modelat Parcul Național Soomaa îl reprezintă și geologia, căci în urmă cu 12.000 de ani a reprezentat un fund mare creat în timpul ultimei ere glaciare, atunci când Marea Baltică era Lacul de Gheață Baltic, iar Estonia de Vest reprezenta un teren înghețat.
În urma retragerii ghețarilor s-a format o depresiune caracterizată de noroi sedimentar, iar acum parcul reprezintă cel mai mare sistem de turbă intact din Europa.