U.E se va dota pentru misiuni de luptă. Este pentru prima dată în istoria sa
Este pentru dată în istoria Uniunii Europene, când aceasta se va desfășura ‘’operațiuni de luptă’’, a declarat marți șeful diplomației europene Josep Borrell, relatează AFP. Se pare că forța de intervenție, va fi formată din ''componente terestre, aeriene și maritime''. Este dotată de ademenea cu capacități de transport pentru a putea realiza intervenții pentru salvarea și evacuarea cetățenilor europeni care sunt prinși într-un conflict.
- Este pentru dată în istoria Uniunii Europene, când aceasta se va desfășura ‘’operațiuni de luptă’’
- Europenii trebuie să investească în drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, susține că unele situații nu pot implica folosirea forței.
''Europenii trebuie să înţeleagă că anumite situaţii pot implica folosirea forţei. Capacitatea europeană trebuie antrenată pentru misiuni de luptă. Statele care nu vor să participe la o misiune vor putea sta departe, fără a le împiedica pe celelalte să acţioneze'’, a spus el.
Potrivit lui, forța trebuie să fie ''complementară NATO, să acţioneze acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să acţioneze''.
Luni s-a decis constituirea unei forțe militare de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi, operaţională până în 2025, decizie luată de miniștrii i europeni de Afaceri Externe şi ai Apărării.
''Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: nu a făcut-o niciodată, dar dacă aceasta se dovedeşte necesară, trebuie să fie pregătită. Strategia de apărare ('busolă strategică') aprobată luni 'este' un plan de acţiune' şi 'dacă nu va fi pusă în aplicare, va fi inutilă', avertizează totuşi Borell. ''Este pentru prima dată când statele membre şi-au luat un angajament colectiv pe probleme de apărare, acest angajament este public. Acum trebuie să îl punem în practică'', a explicat Josep Borrell pentru un grup de jurnaliști.
După spusele acestuia, europenii trebuie să investească în drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă.
‘'Vom aproba o ''busolă strategică'' care nu este răspunsul la războiul din Ucraina, ci o parte a răspunsului, pentru că ea trebuie să ne facă mai puternici militar'’, a afirmat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.