Ultima scrisoare a lui Alexei Navalnîi. Ce a făcut cu câteva zile înainte să moară: „Mi s-a întâmplat un accident...”
A fost publicată ultima scrisoare a lui Alexei Navalnîi. Iată ce a făcut opozantul rus cu cinci zile înainte să moară. Ce subiect a abordat, dar și cine a fost destinatarul acesteia. A dezvăluit care a fost pasiunea lui.
- Alexei Navalnîi, ultima scrisoare
- Ce a făcut opozantul rus înainte să moară
Ultima scrisoare a disidentului rus Alexei Navalnîi a ajuns la destinație cu doar cinci zile înainte de moartea sa, dezvăluind o latură profundă a pasiunii sale pentru literatura rusă.
Alexei Navalnîi, ultima scrisoare
Expediată din Siberia către Serghei Parhomenko, fostul său coleg de luptă în mișcarea de protest din Piața Bolotnaia, scrisoarea reprezintă un imn de dragoste pentru operele literare ale patriei sale.
În scrisoare, opozantul rus își exprimă entuziasmul și vitalitatea printr-un elogiu adus literaturii ruse. Disidentul, care a petrecut o perioadă într-o colonie penitenciară, dezvăluie că atunci când a fost izolat în carantină, a cerut cărți de la bibliotecă, iar alegerea lor a fost deosebit de potrivită.
„Salut, Serghei! I-am scris lui Varia despre Sorokin, ție îți voi scrie despre Cehov! În cele din urmă, când am părăsit colonia, mi-am lăsat aproape toate cărțile acolo. Și pe cele care erau acolo le terminasem deja. Când am ajuns aici și m-au băgat în carantină am spus: aduceți-mi ceva de la bibliotecă. Alegerea lor nu ar fi putut fi mai potrivită: "Învierea" de Tolstoi, "Crimă și pedeapsă" și... nuvele și piese de teatru de Cehov. Ei bine, mă gândesc, există o logică: mi-ai scris despre comediile lui și iată-le!", a scris Alexei Navalnîi.
Cine este Serghei Parhomenko
Serghei Parhomenko, fostă voce populară a radioului "Eco" din Moscova și partener în lupta pentru schimbare în Rusia, a devenit ulterior membru al Comitetului de Dialog dintre Ucraina și Rusia.
„De la prima comedie pe care am citit-o, am descoperit de unde vine sintagma «Grecia are de toate», pe care când eram mic o auzeam adesea la părinții mei, repetând-o în glumă acasă. De la «Nunta»! Dar apoi mi s-a întâmplat un accident. Prizonierii regimului special îl tratau pe APC (Anton Pavlovici Cehov, ed.) fără nicio reverență și au rupt jumătate din foile tuturor celorlalte comedii. Deci, din păcate, piesele sunt încă pe lista mea de așteptare... Dar multe dintre nuvelele sale scurte au fost salvate”, a adăugat acesta.
Exilat în Statele Unite și apoi în Grecia, el a fost destinatarul acestei ultime scrisori, ce dezvăluie o profundă conexiune spirituală dintre cei doi prieteni.