Un soldat rus a murit și alți 26 au fost internați de urgență în spital, după ce au trecut prin "Pădurea Roșie" de la Cernobîl
Centrala nucleară de la Cernobîl, situată în apropierea orașului abandonat Pripyat din nordul Ucrainei, la aproximativ 16,5 kilometri nord-vest de orașul Cernobîl, este din nou în atenția întregii lumi. Un soldat rus a murit și alți 26 de soldați se află acum în stare gravă la spital, după ce au trecut prin locul extrem de toxic, numit ”Pădurea Roșie”.
- Pădurea Roșie este considerată cea mai toxică zonă
- S-a constatat primul deces în urma radiațiilor
- Cine a făcut anunțul
Potrivit muncitorilor, acești soldați ruși au condus vehicule blindate fără protecție împotriva radiațiilor prin „Pădurea Roșie”, o zonă extrem de toxică din Cernobîl. Armata lui Vladimir Putin a ridicat nori de praf radioactiv.
Un soldat rus a murit și alți 26 au fost internați în spital
Pădurea Roșie este partea cea mai contaminată din punct de vedere radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului. Centrala nucleară se află la 16 kilometri de granița dintre Belarus și Ucraina și la aproximativ 100 de kilometri nord de capitala Kiev.
Cei doi muncitori care au fost la fața locului au spus că soldații ruși din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Cel de-al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost vorba despre un gest „sinucigaș” pentru soldați.
Motivul este unul cât se poate de simplu: praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca radiații interne în corpul lor. Un militar rus a murit din cauza acestor radiații. Alţi 26 au fost internaţi în spital, în stare gravă.
Pădurea Roșie este considerată cea mai toxică zonă
Anunțul a fost făcut chiar de către compania ucraineană Energoatom, în cadrul unei emisiuni TV. Inspectoratul nuclear de stat al Ucrainei a declarat pe 25 februarie că a existat o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.
Pe atunci, solul a fost perturbat de către vehiculele militare grele. Tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul.
Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo. La scurt timp după miezul nopții, pe 26 aprilie 1986, o explozie de abur a fost urmată de un incendiu.
Explozia a prăbușit acoperișul Reactorului 4, aruncând nori de fum, praf și particule radioactive în atmosferă.