Volumul vocii ar putea influenţa răspândirea coronavirusului. Ce explicaţii dau oamenii de ştiinţă
Modul în care vorbim ar putea influenţa modul de răspândire al coronavirusului. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că un volum redus al vocii poate avea acelaşi efect ca dublarea capacităţii de ventilare într-un spaţiu închis.
- Volumul vocii poate influenţa răspândirea coronavirusului.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au realizat nişte studii în urma cărora au ajuns la concluzia că volumul vocii ar putea influenţa modul de transmitere al noului coronavirus. Astfel, prin scăderea vocii am putea contribui la limitarea răspândirii infecţiei.
De ce influenţează volumul vocii răspândirea coronavirusului
O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite au explicat că au aflat un lucru inedit, în urma cercetărilor. Atunci când oamenii şi-au redus vocea cu 6 decibeli din volumului mediu, s-a constata că acest lucru poate avea acelaşi efect ca dublarea capacităţii de ventilare într-un spaţiu închis.
Astfel, spaţiile închise, precum spitalele şi restaurantele, ar putea deveni mai sigure, datorită faptului că oamenii vorbesc mai încet.
Explicaţia ar consta în faptul că, picăturile de salivă expulzate în timpul vorbirii s-ar diminua, odată cu scăderea volumului vocii.
Ce spun oamenii de ştiinţă
William Ristenpart , unul dintre cercetătorii Universităţii din California care au contribuit la realizarea studiului, a explicat:
Nu toate spaţiile închise sunt similare în ceea ce priveşte riscul de transmitere prin aerosoli″, a declarat cercetător principal. O sală de clasă aglomerată, dar cu un volum de zgomot redus este mult mai puţin periculoasă decât un bar karaoke care nu este aglomerat, unde clienţii respectă distanţarea fizică, dar vorbesc şi cântă în timp ce volumul muzicii este ridicat.
Cercetătorii au mai adăugat:
Rezultatele sugerează că autorităţile din domeniul sănătăţii publice ar trebui să ia în considerare implementarea ‘zonelor de linişte’ în mediile închise cu risc ridicat, precum sălile de aşteptare din spital sau zonele de servit masa.