11 noiembrie - zi importantă pentru Ministerul Apărării Naționale. Ce însemnătate are bujorul
Ziua de 11 noiembrie are o dublă semnificație. Pe 11 noiembrie 1918, a intrat în vigoare armistițiul și pe 11 noiembrie 2003, a murit primul militar român în teatrul de operații din Afganistan.
- 11 noiembrie - zi importantă pentru Ministerul Apărării Naționale
- MApN organizează luni, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, ceremonii militare și religioase
Pe 11 noiembrie, este celebrată Ziua Veteranilor, moment ce amintește de încheierea Primului Război Mondial. Tot atunci, a intrat în vigoare armistițiul, iar pe 11 noiembrie 2003, a murit și primul român pe teatrele de operații din Afganistan.
11 noiembrie - zi importantă pentru Ministerul Apărării Naționale
Ziua Veteranilor este celebrată în România din 2014 și amintește de sfârșitul Primului Război Mondial, atunci când au murit și militari români. Pe 11 noiembrie, a intrat în vigoare armistițiul, iar pentru Armata Română are și o altă semnificație, asta după ce a murit primul militar în teatrul de operații din Afganistan.
Sublocotenentul Iosif Silviu Fogarași se afla în misiune de patrulare, atunci când a fost împușcat. În perioada 1996-200, 30 de militari români au murit în misiuni externe și alții 200 au fost răniți. România a trimit 45.000 de militari care au luptat în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, Africa și Europa.
Bujorul este simbolul veteranilor Armatei Române
Bujorul românesc este unic în lume și protejat la nivel național, iar în tradiția populară, este asociat cu devotamentul și sacrificiul. Bujorul românesc a fost ales simbol al veteranilor Armatei Române, simbol pe care militarii îl poartă la rever în toate momentele dedicat veteranilor de război și veteranelor din teatrele de operații.
„Bujorul românesc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații. Bujorul românesc este specie ocrotită de lege și, în tradiția și cultura românească, este asociat cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele.Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile”, se arăta într-o postare făcută de Ministerul Apărării Naționale, pe Facebook.
Autoritățile au anunțat că vor fi organizate în Capitală și în unitățile militare în care au fost misiuni în teatre de operații ceremonii militare și religioase.