21 noiembrie, sărbătoare cu cruce roșie. Ce semnificație are Intrarea in Biserică a Maicii Domnului
Pe 21 noiembrie se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este prima zi cu cruce roșie din Postul Crăciunului, iar creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
- 21 noiembrie, sărbătoare cu cruce roșie
- Ce semnificație are Intrarea in Biserică a Maicii Domnului
Pe 21 noiembrie este prăznuită sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Ovidenia sau Vovidenie, termen ce provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”. Este prima zi cu cruce roșie din postul Crăciunului și se respectă mai multe tradiții importante.
Ce semnificație are Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, sărbătoarea de pe 21 noiembrie
Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Vovidenie, fiind prima sărbătoare din postul Crăciunului. În această zi se respectă mai multe tradiții de către creștini. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului reprezintă momentul când părinții ei, Sfânta Ana și Sfântul Ioachim, o duc în Templul din Ierusalim pentru a-i dedica viața lui Dumnezeu. Aceasta este o sărbătoare importantă în tradiția creștină, simbolizând consacrarea vieții Mariei pentru slujirea lui Dumnezeu.
Sărbătoarea este prilej de rugăciune, aducere de mulțumire pentru darurile divine și reflectare asupra virtuților Fecioarei Maria. Este, de asemenea, un moment de bucurie și comemorare a evenimentelor care au pregătit calea pentru nașterea lui Iisus Hristos. Se spune că în această zi, rugăciunile spus vor atrage norocul, sporul și sănătate.
Principalele tradiții ale zilei de 21 noiembrie
În ziua de 21 noiembrie se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Credința populară spune că cerurile de deschid, la fel cum se întâmplă de Crăciun, iar oamenii pot înțelege animalele. Credincioșii se roagă pentru îndeplinirea unei mari dorințe din viața lor.
În anumite sate, fetele care vor să-și afle ursitul merg la fântână cu o lumânare albă. Când ajung, fiecare dintre ele va aprinde lumânarea pe marginea fântânii și se vor uita la apă. Se spune că pe luciul apei se poate vedea chipul celui cu care se va căsători.
Se prepară bucate de post sau din pește, pe care creștinii le aduc la biserică pentru a fi sfințite. La finalul slujbei, sunt împărțite celor sărmani. În ziua praznicului, se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, în accidente, înecați sau fără lumânare.
Următoarea sărbătoare cu cruce roșie este Sf. Andrei
Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și este considerat a fi primul chemat în slujirea apostolică. Sărbătoarea Sfântului Andrei este celebrată pe 30 noiembrie. Potrivit tradiției creștine, Sfântul Andrei era fratele mai mare al Sfântului Petru și era originar din Betsaida. El a fost discipol al Sfântului Ioan Botezătorul și a fost printre primii care l-au recunoscut pe Iisus ca Mesia.