A fost înregistrat primul caz de infectare cu virusul West Nile în România! Care sunt simptomele bolii și când trebuie să mergi la medic. Sfaturi pentru a te proteja de pișcăturile de țânțari
Primul caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat în România. Persoana infectată este un bărbat din București, aflat în grupa de vârstă 60 - 69 de ani. Care sunt simptomele bolii și când trebuie să mergi la medic. Sfaturi pentru a te proteja de pișcăturile de țânțari.
- Primul caz de infectare cu virusul West Nile, înregistrat în România
- Care sunt simptomele bolii și când trebuie să mergi la medic
- Sfaturi pentru a te proteja de pișcăturile de țânțari
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 20% dintre persoanele care sunt infectate cu virusul WNV vor dezvolta febra West Nile.
Virusul poate provoca o boală neurologică fatală la om. Cu toate acestea, aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu vor prezenta niciun simptom.
Primul caz de infectare cu virusul West Nile, înregistrat în România
Un bărbat aflat în categoria de vârstă 60-69 de ani, din Bucureşti, este primul caz de infectare cu virusul West Nile în acest an, 2024. Virusul care se transmite prin înţepătura de ţânţar poate cauza boli neurologice.
Deși 80% dintre oamenii infectați nu prezintă simptome, este important de precizat că în cazul infectării cu acest virus pot apărea semne care pot fi recunoscute uşor, cum ar fi: febra crescută, dureri de cap, strae generală alterată dar şi sensibilitate crescută la lumină şi vărsături.
Simptomele bolii severe (denumită și boală neuroinvazivă, cum ar fi encefalita sau meningita West Nile sau poliomielita West Nile) includ dureri de cap, febră mare, rigiditate a gâtului, stupoare, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară și paralizie.
Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile va dezvolta o formă mai gravă de boală. Boala gravă poate apărea la persoane de orice vârstă, însă persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și unele persoane imunocompromise (de exemplu, pacienții cu transplanturi) prezintă cel mai mare risc de a se îmbolnăvi grav atunci când sunt infectate cu WNV.
Perioada de incubație este, de obicei, de 3 până la 14 zile, mai scrie sursa anterior menționată.
Sfaturi pentru a te proteja de pișcăturile de țânțari
Specialiștii spun că, având în vedere că nu există un vaccin, singura modalitate de a reduce infecția cu virusul West Nile la oameni este sensibilizarea cu privire la factorii de risc și educarea persoanelor cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a reduce expunerea la virus.
Oamenii ar trebui să ia măsuri și să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari. Este recomandată utilizarea de plaselor de țânțari și de repelente personale împotriva insectelor.
De asemenea, și obiectele vestimentare purtate pot ajuta la evitarea înțepăturilor de țânțari. Alege să porți îmbrăcăminte deschisă la culoare (cămăși cu mânecă lungă și pantaloni) și evită activitățille în aer liber în perioadele de vârf de înțepături.