A fost modificată vârsta minimă la care se poate obține permisul de conducere. Pentru ce categorii se aplică noua lege
Cei care vor să devină șoferi trebuie să țină cont și de noua lege, care prevede că vârsta la care poate fi obținut permisul de conducere a fost redusă. Proiectul a trecut de votul Parlamentului, ceea ce înseamnă că legea a fost adoptată.
- Se schimbă vârsta pentru obținerea permisului de conducere
- Ce categorii sunt vizate de noua modificare
A fost introdusă o nouă modificare în ceea ce privește vârsta la care poate fi obținut permisul de conducere. Măsura vine ca o rezolvare pentru lipsa de șoferi profesioniști în țară. O astfel de lege există mai multe state precum Austria, Germania, Danemarca, Marea Britanie și Franţa.
S-a schimbat vârsta la care poate fi obținut permisul de conducere
Un proiect care prevede modificarea vârstei la care poate fi obținut permisul de conducere. Dacă până acum legea spune clar că un șofer poate să conducă de la 21 de ani pentru categoriile C și CE, românii pot să obțină permisul de la 18 ani, potrivit noii legi.
„Veşti bune din Parlament pentru transportatori! Partidul Naţional Liberal are soluţia pentru combaterea deficitului de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti din România. Am scăzut vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE. Legea a fost aprobată astăzi de către Parlament prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, a anunţat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, imediat după ce legea a fost adoptată.
Oficialii au decis să adopte acest proiect, după ce multe firme de transport se plâng de lipsa șoferilor profesioniști. În plus, vechea legea presupunea că șoferul are nevoie de ceva experiență la volan.
Autoritățile au explicat faptul că efectele pandemiei de COVID-19, dar și al războiului din Ucraina se resimt asupra transporturilor din România și că autoritățile speră la o creștere a numărului de șoferi profesioniști.
„Industria Transporturilor Rutiere din România traversează de mulţi ani o criză a conducătorilor auto profesionişti. Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia COVID, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1. România se află printre ţările cele mai afectate, deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi”, a mai spus Alina Gorghiu.